Vrije zondagen zijn op voor veel vierdeklassers

INHALENWaar de zaterdagamateurs het voetbalprogramma keurig volgens de agenda afwikkelen, loopt het in verschillende zondagcompetities behoorlijk spaak.

Regen en storm leggen al drie zondagen op rij het programma grotendeels lam. Vooral in de vierde klasse F zondag lopen veel clubs inmiddels behoorlijke vertraging op. Vijf teams in deze afdeling speelden in 2020 nog maar één keer. Voor een aantal betekent nog een afgelasting al uitwijken naar de midweek.

Quote

Het is lastig het ritme erin te houden, ook omdat we niet altijd konden trainen

Stephan Quack, Trainer ZVV’56

Ook het ritme behouden is erg lastig. ,,De periode met afgelastingen duurt nu al langer dan de winterstop”, weet trainer Stephan Quack van ZVV’56 uit Apeldoorn, dat op 26 januari voor het laatst speelde. ,,Het is lastig het ritme erin te houden, ook omdat we niet altijd konden trainen. En spelers zeggen toch iets eerder af voor een training als je zo lang niet speelt.”

Snel een streep door

De club uit de wijk Zevenhuizen speelt op natuurgras, één van de redenen voor de afgelastingen. Al heeft Quack het idee dat er soms erg snel een streep door duels gaat. ,,Soms heb ik het idee dat ze zijn vergeten dat velden er zijn om op te voetballen. Maar goed, ik kijk er met andere ogen naar, dat is soms ook de teleurstelling."

Quote

Na zondag mag het wat mij betreft wel weer een poosje regenen, dan spelen we een aantal wedstrij­den op rij op kunstgras

Bernard van Werven, Trainer WWNA

Volgens de planning speelt ZVV’56 zondag tegen koploper WWNA uit Wenum-Wiesel, dat ook al vijf weken wacht op een wedstrijd. ,,Als ik de voorspellingen zie, kan het zo weer worden afgelast", vreest trainer Bernard van Werven. ,,Ik hoop dat we spelen. De trainingsopkomst is nog goed, iedereen wil graag weer voetballen. Maar aan sommige dingen kun je niks doen. Na zondag mag het wat mij betreft wel weer een poosje gaan regenen, want dan spelen we een aantal wedstrijden op rij op kunstgras.”

Improviseren

Ook het Apeldoornse Victoria Boys kwam in 2020 pas één keer in actie. Trainer Martijn Jongbloed improviseert. ,,We hebben wat oefenwedstrijden gespeeld en trainen volle bak door. Maar het blijft afwachten hoe je zo'n lange periode zonder duels doorkomt. Zonde, want we waren goed bezig. Vooral vorige week was balen, omdat het pas laat werd afgelast.”

Toch ziet Jongbloed ook voordelen. ,,Vanaf volgende week hebben we tot eind mei elk weekend een wedstrijd. En het is toch lekkerder om te voetballen als het mooi weer is.”

Bernard van Werven, trainer van WWNA.
Volledig scherm
Bernard van Werven, trainer van WWNA. © Kevin Hagens

Amateurvoetbal