Volledig scherm
Archieffoto © Thinkstock

Geen platte kar, wel een feestje bij Ruinerwold

RUINERWOLD - Champagnespetters vliegen door de klamme lucht. Het hoofd van trainer Gert-Jan Hoekstra ontvangt de inhoud van een volle bidon. De spelers pakken nog maar eens een peukje of flesje bier bij de hand.

Ruinerwold hoeft niet langer meer te vrezen voor degradatie naar de derde klasse. Omdat Franeker over twee wedstrijden aan de kant wordt geschoven, is handhaving een feit voor de Drentse formatie. „We hoeven nu niet gelijk met de platte kar door het dorp, dat is weer het andere uiterste, maar deze prestatie mag wel even gevierd worden’’, vindt Hoekstra.

De coach van Ruinerwold straalt van geluk. Dat gevoel heeft hij pal na de wedstrijd dan ook gedeeld met zijn spelersgroep. Terwijl die opgelucht op de grond zitten, nabij de middencirkel, doet Hoekstra zijn woordje. „Want ik heb dit seizoen echt wel eens getwijfeld of we het zouden halen’’, geeft de trainer toe. „Daarom ben ik heel erg trots op deze jongens.’’ Niet over alles is Hoekstra deze middag te spreken. De lakse houding van zijn spelers in de tweede helft is de coach een doorn in het oog. Zeker ook omdat het niet de eerste keer is. „En dat was niet de afspraak’’, mompelt Hoekstra. In de tweede helft scoort Franeker tweemaal. Niet dat Ruinerwold er door in paniek raakt. Na de 0-3 van vorig weekend in Friesland is de return geen moment spannend. „Maar het voetbal werd wel onrustig van onze kant. En die spelers van Franeker kunnen echt wel een balletje trappen, die moet je dan niet te veel ruimte geven. Ik vind dat slordig.’’ Maar met deze opmerking snijdt de oefenmeester wel een structureel probleem van Ruinerwold aan. Gemakzucht heeft regelmatig de overhand, vaker dan hem lief is. ,,Dat moet eruit, anders lopen we ook volgend seizoen elke wedstrijd achter de feiten aan’’, vreest Hoekstra. „Dat is zonde, want deze selectie herbergt genoeg kwaliteit voor dit niveau. Ik zal volgend seizoen nog meer hameren op concentratie.’’ Volgens Hoekstra is Ruinerwold voetballend in staat om een stabiele tweedeklasser te worden. Met de versterkingen die komen is het dan ook de insteek van de club om die route te volgen. Geen angstige degradatiewedstrijden meer, maar meestrijden in de middenmoot. Minimaal. Hoekstra: „Kijk, het doel van dit seizoen was handhaving. Heel simpel. We zijn afgelopen zomer een boel spelers kwijtgeraakt, tijdens het seizoen kwam daar nog eens een aantal geblesseerden bij. Dan weet je dat het lastig wordt. Gelukkig hebben we het gered.’’ Zo treedt Ruinerwold niet in de voetsporen van streekgenoot Steenwijk, dat dit seizoen wel een niveautje naar beneden zakte. Dat leed blijft de ploeg uit Drenthe bespaard. Met dank aan Marcus Koetsier, de ervaren kracht binnen de selectie van Ruinerwold. Net als vorige week weet hij tweemaal het net te vinden voor zijn ploeg. Tien minuten voor rust opent hij de score door recht tegenover de doelman van Franeker niet te falen. In de tweede helft frommelt hij de bal uit een hoekschop binnen, 2-1. Franeker maakt daarna nog wel gelijk, maar de Friezen weten dan allang dat hun promotiesprookje voorbij is. Ruinerwold haalt opgelucht adem, het boek van de tweede klasse krijgt sowieso een paar nieuwe hoofdstukken. „Als de concentratie en focus verbetert, hebben we een ploeg die jaren vooruit kan. Dat meen ik echt. En nu is het tijd voor een extra biertje.’’

Amateurvoetbal