Volledig scherm
Koning Willem-Alexander opende de zesde editie van de Koningsspelen vorig jaar, in zomerse temperaturen, in Twello. © ANP

1,2 miljoen kinderen doen vandaag mee aan de Koningsspelen: trek een jas aan, het wordt fris

Warme jas aan, sjaal om en dan kan het beginnen, de Koningsspelen van 2019. Het is bijna twintig graden kouder dan vorig jaar, maar er is machtig veel te doen in de hele regio. In dorpen en steden zijn honderden, duizenden kinderen op de been. 

Aan de Koningsspelen doen jaarlijks in totaal meer dan 1,2 miljoen kinderen mee, van ruim 6.000 scholen. Overal staan gezonde en sportieve activiteiten op het programma. Het thema dit jaar is 'water drinken'. Koning Willem-Alexander geeft vanmorgen het startsein in Lemmer. 

Volgens de weerberichten wordt vandaag 7 tot 10 graden en er is zelfs sprake van winterse neerslag. Vorig jaar was het heet, hier en daar 28 graden. 

Zevende

De Koningsspelen werden voor het eerst gehouden in 2013, nadat Willem-Alexander de troon besteeg, naar een idee van oud-tennisser Richard Krajicek. Zijn Krajicek Foundation en de Johan Cruijff Foundation coördineren de landelijke dag. 

De Koningspelen, dit jaar de zevende editie, worden altijd op vrijdag gehouden in de week voor Koningsdag (27 april). Dit jaar is het een week eerder vanwege Goede Vrijdag. 

Actief

Het evenement is niet alleen een feestje, het is ook de bedoeling alle basisschoolleerlingen van Nederland bewust te maken van een gezonde levensstijl. Doel is bijvoorbeeld meegeven dat elk kind elke dag minimaal één uur actief moet bewegen om gezond te blijven.

Vaste onderdelen van de Koningsspelen zijn het Koningsontbijt en de Koningssportdag. Ook dat gesponsorde ontbijt is gezond en bewust, met bijvoorbeeld speltwafels en volkoren brood. Al is niet iedereen het daarmee eens.

Pasapas

Ook al traditie inmiddels, een speciaal lied van Kinderen voor Kinderen, met bijpassend dansje waar alle kinderen weer aan mee kunnen doen. Dit jaar is het lied Pasapas. De hits van vorige edities nog eens op een rijtje:

(2013) Bewegen is gezond

(2014) Doe de kanga

(2015) Energie

(2016) Hupsakee!

(2017) Okido

(2018) Fitlala

 1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
  PREMIUM

  Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

  Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.
 2. Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriendschap voor het leven
  PREMIUM

  Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriend­schap voor het leven

  ,,Daar zitten we dan weer’’, zegt Marijn als hij in de stoel ploft naast zijn grote vriend Cor. ,,Ga zitten, dan kunnen we lekker pitten”, reageert Cor adrem. Marijn Heijstek komt al ruim een jaar om de twee weken langs. Hij is met zijn elf jaar de jongste vrijwilliger van WVO Zorg. Cor is dementerend en woont in zorgcentrum Scheldehof. Hij leerde Marijn kennen toen hij met zijn klas kerstkaarten uitdeelde.