Volledig scherm
Koning Willem-Alexander opende de zesde editie van de Koningsspelen vorig jaar, in zomerse temperaturen, in Twello. © ANP

1,2 miljoen kinderen doen vandaag mee aan de Koningsspelen: trek een jas aan, het wordt fris

Warme jas aan, sjaal om en dan kan het beginnen, de Koningsspelen van 2019. Het is bijna twintig graden kouder dan vorig jaar, maar er is machtig veel te doen in de hele regio. In dorpen en steden zijn honderden, duizenden kinderen op de been. 

Aan de Koningsspelen doen jaarlijks in totaal meer dan 1,2 miljoen kinderen mee, van ruim 6.000 scholen. Overal staan gezonde en sportieve activiteiten op het programma. Het thema dit jaar is 'water drinken'. Koning Willem-Alexander geeft vanmorgen het startsein in Lemmer. 

Volgens de weerberichten wordt vandaag 7 tot 10 graden en er is zelfs sprake van winterse neerslag. Vorig jaar was het heet, hier en daar 28 graden. 

Zevende

De Koningsspelen werden voor het eerst gehouden in 2013, nadat Willem-Alexander de troon besteeg, naar een idee van oud-tennisser Richard Krajicek. Zijn Krajicek Foundation en de Johan Cruijff Foundation coördineren de landelijke dag. 

De Koningspelen, dit jaar de zevende editie, worden altijd op vrijdag gehouden in de week voor Koningsdag (27 april). Dit jaar is het een week eerder vanwege Goede Vrijdag. 

Actief

Het evenement is niet alleen een feestje, het is ook de bedoeling alle basisschoolleerlingen van Nederland bewust te maken van een gezonde levensstijl. Doel is bijvoorbeeld meegeven dat elk kind elke dag minimaal één uur actief moet bewegen om gezond te blijven.

Vaste onderdelen van de Koningsspelen zijn het Koningsontbijt en de Koningssportdag. Ook dat gesponsorde ontbijt is gezond en bewust, met bijvoorbeeld speltwafels en volkoren brood. Al is niet iedereen het daarmee eens.

Pasapas

Ook al traditie inmiddels, een speciaal lied van Kinderen voor Kinderen, met bijpassend dansje waar alle kinderen weer aan mee kunnen doen. Dit jaar is het lied Pasapas. De hits van vorige edities nog eens op een rijtje:

(2013) Bewegen is gezond

(2014) Doe de kanga

(2015) Energie

(2016) Hupsakee!

(2017) Okido

(2018) Fitlala

  1. Gezelligheid en een goed salaris, dan komen vakantiewerkers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen
    PREMIUM

    Gezellig­heid en een goed salaris, dan komen vakantie­wer­kers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen

    Hoe krijg je 2000 jongeren zo ver dat ze in hun zomervakantie voor je willen werken? Bij Van Dijk Educatie in Kampen hebben ze het antwoord gevonden: zorgen dat ze het gezellig hebben en leuk kunnen verdienen. Zo krijgt het bedrijf in de zes weken durende zomerpiek alle plekken gevuld, terwijl volgens analyses van onder meer uitzendorganisatie Randstad Groep de krapte op de arbeidsmarkt ‘een historisch hoogtepunt’ heeft bereikt.