De twee besmette pluimveebedrijven zorgen ervoor dat veertig andere bedrijven in een groot gebied rond Flevoland en de Veluwe ook te maken krijgen met gevolgen van vogelgriep.
Volledig scherm
De twee besmette pluimveebedrijven zorgen ervoor dat veertig andere bedrijven in een groot gebied rond Flevoland en de Veluwe ook te maken krijgen met gevolgen van vogelgriep. © Ministerie van LNV / Ginopress

30.000 eenden en kippen vergast na vogelgriep in Hierden en Zeewolde, vervoersverbod voor 42 bedrijven in de regio

update & videoBij pluimveebedrijven in de gemeenten Hierden en Zeewolde is vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen worden in Zeewolde 15.000 kippen vergast door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en in Hierden 15.000 eenden. Door vervoersverboden worden 42 andere bedrijven in de regio getroffen.

  1. Alle hens aan dek bij dierenambulances door vogelgriep: ganzen vallen bij bosjes uit de lucht, ook in woonwijken
    PREMIUM

    Alle hens aan dek bij dierenambu­lan­ces door vogelgriep: ganzen vallen bij bosjes uit de lucht, ook in woonwijken

    Brandganzen die massaal uit de lucht vallen. Ook midden in woonwijken. Vogelgriep slaat flink om zich heen en dat merken ze bij de dierenambulances. Vrijwilligers draaien overuren om besmette of dode vogels zo snel mogelijk van straat te krijgen om het risico van verdere verspreiding in te dammen. Verontrustende meldingen van dode zoogdieren, zoals elders in het land, zijn er in deze regio nog niet geweest. Dat lijkt een kwestie van tijd.