Volledig scherm
Het aantal aangiftes vanwege fietsendiefstal daalt al vier jaar op rij. © ANP

Aangiftes fietsendiefstal nemen verder af

Niet alleen landelijk maar ook regionaal daalt het aantal aangiftes vanwege fietsendiefstal sterk. De gemeenten Harderwijk (daling van 32,6 procent) en Putten (daling van 23,6 procent) springen eruit.

Maar ook in de grote steden daalt het sterk. De politie Zwolle en Deventer hadden in 2017 5,6 en 10,2 procent minder aangiftes voor fietsendiefstallen per duizend inwoners te verwerken. Apeldoorn had zelfs een daling van 18,2 procent. 

Volledig scherm
Aantal aangiftes voor een gestolen fiets per 1000 bewoners. Met uitschieters Delft en Utrecht als landelijk referentiekader. © Local Focus

Constante daling

Dat blijkt uit politiecijfers die LocalFocus van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft ontvangen. Sinds het hoogtepunt in 2014 is er een constante daling van het aantal aangiftes van fietsendiefstal.

Het is lastig te zeggen of dat ook daadwerkelijk betekent dat er minder fietsen worden gestolen. De AVc betwijfelt dit. De stichting vermoedt dat de drempel om aangifte te doen hoger is geworden toen het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen als je online aangifte wilt doen. 

De politie acht de kans klein dat de aangiftebereidheid daardoor is afgenomen. "Vrijwel iedereen heeft zo'n code omdat je het ook voor andere zaken nodig hebt," aldus een politiewoordvoerder. "Er is dus maar een hele kleine groep van bijvoorbeeld toeristen, die hierdoor afvalt."

Top 5

In de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland is dit de top  5 gemeenten met de minste aangiftes (per 1000 inwoners). 

1. Staphorst - 0,4 aangiftes.
2. Bronckhorst - 0,5 aangiftes.
3. Urk - 0,5 aangiftes.
4. Dalfsen - 0,7 aangiftes.
5. Olst-Wijhe - 0,9 aangiftes.

Landelijk beeld 

In de provincies Zuid-Holland en Utrecht werd relatief het vaakst aangifte gedaan van een gestolen fiets, ruim negentien keer per duizend inwoners. Landelijk gezien ligt dit aantal op 4,6 aangiftes per duizend inwoners. In de gemeente Delft werden vorig jaar relatief de meeste fietsendiefstallen gemeld, bijna zestien per duizend inwoners. Enschede (12,7) en Utrecht (12,6) volgen op de lijst.