Volledig scherm
© DG

Al vaker drugsafval gedumpt dan vorig jaar

In Oost-Nederland is dit jaar op 67 plekken plaatsen drugsafval gedumpt: nu al meer dan in heel 2016. Toen werd 66 keer afval gedumpt. Volgens de politie breidt het aantal dumpingen zich uit als een olievlek in Nederland er is er geen sprake van een verschuiving van Brabant naar Gelderland.

De afgelopen tijd zijn in Overijssel en Gelderland aanzienlijke hoeveelheden drugsafval gedumpt. Zo zijn in Hattemerbroek en Apeldoorn in november tientallen jerrycans en vuilniszakken achtergelaten. Eind oktober gebeurde dat met 35 jerrycans langs de N804 op de Hoge Veluwe

Soms wordt aangenomen dat de toename van het aantal dumpingen komt doordat het probleem zich verplaatst naar Gelderland vanuit Brabant. Daar voert de politie met een speciale taskforce een strijdt met de drugscriminaliteit.

Olievlek

Volgens de politie in Oost-Nederland is de verschuiving een misvatting. ,,Het zou betekenen dat er in Brabant een afname te zien zou zijn en daar is geen sprake van’’, zegt een politiewoordvoerder. ,,Het is eerder een olievlek die zich uitbreidt.’’

De Landelijke Eenheid van de politie die meestal wordt ingeschakeld bij de vondst van productiefaciliteiten of afvaldumpingen herkent het beeld dat Oost-Nederland schetst. De eenheid geeft maar twee keer per jaar cijfers, maar herkent wel dat er meer wordt gedumpt in Gelderland, maar ziet geen directe afname in Brabant.