Volledig scherm
© Waterschap Vallei en Veluwe

AWP wil eerlijker verdeling waterschapslasten

Huishoudens betalen te veel waterschapsbelasting. Er zou een eerlijker verdeling moeten komen  van de lasten, vindt de Algemene Waterschaps Partij die het aandeel van de huishoudens wil bevriezen om tot een eerlijker verdeling te komen.

Huishoudens in Nederland hoesten nu samen zo'n tachtig procent van de waterschapsbelasting op, concludeert de AWP na eigen onderzoek. Landbouw en bedrijfsleven betalen elk ongeveer tien procent.  ,Wij  hadden een betere afspiegeling verwacht van profijt, economische waarde en schaderisico’', stelt Hans Middendorp van het AWP. ,,Iedereen profiteert van het werk van de waterstappen. Dat rechtvaardigt een evenredige verdeling van de lasten.’’

85 procent

Namens de AWP nam Middendorp samen met Ron van Megen de waterschapsheffingen van alle 21 waterschappen onder de loep. Huishoudens op de Veluwe en in de Randstad betalen met 85 procent relatief het meest, Flevolanders het minst (64 procent). Het aandeel van de landbouwsector is in Flevoland het grootst: 22 procent.  De lasten leveren de waterschappen jaarlijks zo'n anderhalf miljard euro op. Met dat geld zorgen waterschappen voor schoon en voldoende water en bieden ze bescherming tegen wateroverlast. Ze houden ook de dijken op orde voor bescherming tegen hoog water. Huishoudens betalen ingezetenenbelasting en een bedrag voor eigendom van hun woning. Huurders voldoen die via het huurbedrag.

Deze tijd van het jaar praten waterschappen over hun begroting voor volgend jaar. Bij menig waterschap staat verhoging van de lasten op stapel met een paar procent. Bij waterschap Vallei en Veluwe gaat het bijvoorbeeld om een stijging van 2,2 procent voor een gemiddeld huishouden. Dat zou niet mogen gebeuren, vindt Van Megen. ,,Dat wordt onze inzet bij de waterschapsverkiezingen van volgend jaar.’’ ,,Als we het op nul houden, komt een eerlijke verdeling van waterschapslasten binnen bereik.’’  De partij dient woensdag een motie in bij behandeling van de kostentoedeling door het algemeen bestuur van Vallei en Veluwe.

'

Quote

Als we het tarief op nul houden, komt een eerlijke verdeling van water­schaps­las­ten binnen bereik

Ron van Megen, Algemene Waterschaps Partij

Bedrijven zitten nu ‘voor een dubbeltje op de eerste rang‘, vindt Middendorp. ,,Die krijgt de watersysteemheffing alleen via de WOZ-waarde doorberekend. En het tarief voor woningen is hetzelfde.’’ Een weeffout, vindt hij. ,,Daardoor komt de totale bijdrage van bedrijven op tien procent. Er moet eens goed gekeken worden naar de heffing voor bedrijven. Daar zit de sleutel voor een eerlijker verdeling.’’