Volledig scherm
Leadax uit Wapenveld is genomineerd voor de verkiezing Nationaal Icoon. © Henri van der Beek

Baanbrekende uitvindingen uit Raalte en Wapenveld volgende ‘Nationaal Icoon’? Bedrijven genomineerd voor prestigieuze prijs

De ontwikkeling van de kunstnier, de uitvinding van bluetooth of de bouw van de Deltawerken..wie weet wordt Oxycom Fresh Air uit Raalte of Leadax uit Wapenveld straks in een adem genoemd met deze baanbrekende innovaties. Zij zijn namelijk in de running om Nationaal Icoon te worden, een verkiezing waarvan het kabinet verwacht dat de winnaar ervan in te toekomst de wereld kan veranderen. 

Het gaat om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit.  

Leadax

Leadax is uitvinder van het 'nieuwe lood'. De Wapenvelders maken een vervanger voor lood die goedkoper en milieuvriendelijker is dan het daadwerkelijke product. Het is dan ook een zeer duurzaam product. 

Oxycom

Oxycom uit Raalte zorgt voor apparatuur in gebouwen die zorgen voor verse en koele lucht. En dat allemaal voor een fractie van de energie- en milieukosten die verbonden zijn aan traditionele airconditioning. 

Voor de derde editie zijn in totaal 55 projecten ingediend. Daarvan zijn er tien genomineerd. Zij mogen de komende weken hun innovaties uitgebreid toelichten aan de jury.  De overige genomineerden zijn BiosparQ uit Leiden, Elemental Water Makers uit Den Haag, Hiberband uit Amsterdam, Inreda Diabetic uit Goor, PET Upcycling uit Eindhoven, Lightyear uit Helmond, PowerNEST uit Eindhoven en Smart*Light uit Delft/Eindhoven. 

Europees innovatieleider

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): ,,Het kabinet zoekt naar baanbrekende Nederlandse innovaties die op mondiaal niveau bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. Onze ondernemers en onderzoekers hebben hierin een grote staat van dienst. Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven.”

Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn.