Betonnen schoolplein steeds vaker omgetoverd tot groene natuurspeelplaats: ‘Mijn wasmachine draait overuren’

video & pollTientallen scholen in deze regio veranderen hun betegelde schoolpleinen in groene oases waar kinderen worden uitgedaagd om te klimmen en klauteren. Provincies stellen daarvoor miljoenen beschikbaar. ,,Een groen schoolplein maakt kinderen gezonder.”

Een zee aan betontegels met her en der een speeltoestel; zo zien de meeste schoolpleinen er al decennia lang uit. Veel ruimte om te ravotten, weinig onderhoud, ideaal. Maar óók weinig avontuurlijk. Daar komt verandering in, want tientallen scholen in deze regio staan op het punt om hun pleinen om te toveren in natuurspeelplaatsen.

Zo ondergaat het schoolplein van basisschool De Rythmeen in Bathmen een metamorfose: 700 vierkante meter aan tegels maakt plaats voor boomstammen, struikgewassen, zandheuvels, water, modder, hutten, moestuinen en een doolhof. ,,De oude situatie was een soort betondorp met stoeptegels van 30 bij 30 centimeter”, vertelt directeur Frank Machielsen. ,,We zitten nu midden in de werkzaamheden, maar het eindresultaat is straks een spannender schoolplein, met veel speel- en ontdekhoeken waar kinderen uitgedaagd worden om te spelen.”

Poll

Steeds meer scholen vervangen hun betegelde schoolpleinen voor natuurspeelplaatsen. Welk schoolplein heeft jouw voorkeur?

 • Een groen schoolplein is veel avontuurlijker en uitdagender voor kinderen. (80%)
 • Doe mij maar het aloude betegelde schoolplein, lekker overzichtelijk en weinig onderhoud. (9%)
 • Zo’n groen schoolplein is leuk, maar al die vieze kleren iedere keer… balen! (11%)
407 stemmen
 1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.
 2. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
  PREMIUM
  video & update

  Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

  Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.