Betonnen schoolplein steeds vaker omgetoverd tot groene natuurspeelplaats: ‘Mijn wasmachine draait overuren’

video & pollTientallen scholen in deze regio veranderen hun betegelde schoolpleinen in groene oases waar kinderen worden uitgedaagd om te klimmen en klauteren. Provincies stellen daarvoor miljoenen beschikbaar. ,,Een groen schoolplein maakt kinderen gezonder.”

Een zee aan betontegels met her en der een speeltoestel; zo zien de meeste schoolpleinen er al decennia lang uit. Veel ruimte om te ravotten, weinig onderhoud, ideaal. Maar óók weinig avontuurlijk. Daar komt verandering in, want tientallen scholen in deze regio staan op het punt om hun pleinen om te toveren in natuurspeelplaatsen.

Zo ondergaat het schoolplein van basisschool De Rythmeen in Bathmen een metamorfose: 700 vierkante meter aan tegels maakt plaats voor boomstammen, struikgewassen, zandheuvels, water, modder, hutten, moestuinen en een doolhof. ,,De oude situatie was een soort betondorp met stoeptegels van 30 bij 30 centimeter”, vertelt directeur Frank Machielsen. ,,We zitten nu midden in de werkzaamheden, maar het eindresultaat is straks een spannender schoolplein, met veel speel- en ontdekhoeken waar kinderen uitgedaagd worden om te spelen.”

Poll

Steeds meer scholen vervangen hun betegelde schoolpleinen voor natuurspeelplaatsen. Welk schoolplein heeft jouw voorkeur?

  • Een groen schoolplein is veel avontuurlijker en uitdagender voor kinderen. (80%)
  • Doe mij maar het aloude betegelde schoolplein, lekker overzichtelijk en weinig onderhoud. (9%)
  • Zo’n groen schoolplein is leuk, maar al die vieze kleren iedere keer… balen! (11%)
407 stemmen