Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Boeren boos om openbaarmaking fosfaatrechten: ‘Kunnen dierenactivisten mooi een selectie maken’

Nederland gaat van alle melkveehouders openbaar maken hoeveel fosfaatrechten er per bedrijf zijn uitgedeeld. Boeren zijn hier niet blij mee, omdat iedereen hierdoor precies kan zien hoeveel koeien er op een boerderij aanwezig zijn.

Vandaag kregen melkveehouders een brief waarin de openbaarmaking wordt aangekondigd.  Onder het kopje ‘vogelvrij’ heeft John Spithoven uit Maurik de brief gepubliceerd op een internetforum voor boeren. ,,Ik vind dit echt knap grensoverschrijdend. Boeren hebben ook recht op privacy. Ze gooien al onze gegevens op straat. Ook mensen die tegenstanders zijn van de dierhouderij kunnen die gegevens nu zo inzien.”

Cynisch

In de brief legt de RVO (de Rijksdienst voor ondernemend Nederland) uit dat de staat met het openbaar maken tegemoet komt aan afspraken die in de meststoffenwet staan. Bezwaar maken is niet mogelijk staat in de brief. Volgende week woensdag wordt alles gepubliceerd.

Op het boeren internetforum zijn de reacties kritisch en cynisch. ,,Wel makkelijk. Kunnen de dierenactivisten mooi een selectie maken”, schrijft een van de boeren op het forum.  

Van Spithoven is zelfs actief binnen STAF, een stichting die procedeert voor openheid van het RIVM over de stikstofmaatregelen. De Maurikse boer vindt dat de overheid met twee maten meet doordat de gegevens van de boeren zo maar op straat komen te liggen terwijl eigen informatie beschermd wordt. 

Fouten bij invoering

Nederland kent sinds 2017 een fosfaatrechtenstelsel. Melkveehouders moeten voor elke koe fosfaatrechten hebben. Het systeem is bedoeld om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Bij de introductie van het systeem ging veel mis. Honderden boeren zijn in de acute problemen gekomen doordat ze onvoldoende rechten hebben gekregen. Inmiddels zijn er verschillende boeren failliet gegaan door de introductie van de fosfaatrechten.

Eind 2017 onthulde De Gelderlander al dat er fouten waren gemaakt bij de invoering. Het systeem is alleen bedoeld voor de melkvee industrie maar ook aan vleesveehouders werden rechten uitgedeeld.

De Gelderlander doet al langere tijd onderzoek naar de introductie van de fosfaatrechten. Reageren? Of heeft u informatie over de invoering en de gevolgen van het stelsel? Mail dan naar j.gerritsen@gelderlander.nl