Volledig scherm
2019-10-16 12:33:09 DEN HAAG - Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld. Belangenbehartiger LTO Noord riep op tot het boerenprotest en eist een opschorting van de beleidsregels rond stikstof. ANP KOEN VAN WEEL © ANP

Boeren gaan nu wél protesteren: 19 februari ‘alle remmen los’ in Den Haag

Den Haag kan zich opmaken voor een nieuwe protestactie van boerenactiegroepen. Farmers Defence Force (FDF) bevestigt dat 19 februari een grote groep boeren naar Zuid-Holland zal trekken. In een afbeelding die onder boeren rondgaat, staat dat daar ‘alle remmen los’ gaan.

Aanvankelijk blies de boerenprotestgroep een trekkeractie van 5 februari nog af omdat ‘het beleid waarover we proberen een deal te maken, is gebaseerd op onjuiste informatie’. In afwachting van een nieuw RIVM-rapport over de stikstofmodellen, stelde FDF-voorzitter Mark van den Oever te willen wachten met het actievoeren tot na 20 februari.

Waarom er toch gekozen is om eerder te gaan protesteren, is nog niet duidelijk. Vanavond of morgen zal er meer informatie gegeven worden in een persbericht.

Volledig scherm
Het bericht dat online rondgaat over de actie. © -

Gewaagd moment

De aangekondigde actie komt voor de boeren op een gewaagd moment. Vorige week liet minister-president Mark Rutte weten dat hij geen intimiderende uitlatingen meer van boze boeren duldt aan het adres van andere partijen waarmee hij aan tafel zit. ,,Het is een keer klaar”, zei de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,De tolerantie voor dit soort dingen is nu wel richting nul gedaald, ik hoop dat het niet nog een keer gebeurt.” 

Of andere vertegenwoordigers van de agrariërs achter deze actie staan, is nog niet bekend.

 1. Konijnenparadijs bij Willemsoord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’
  PREMIUM
  video

  Konijnenpa­ra­dijs bij Willems­oord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’

  Met het instorten van de schuur stort ook de wereld van Anniek Overwijk in. De eigenaresse van Stichting Opvang Konijnenparadijs, net buiten Willemsoord op de grens van Friesland en Overijssel, vreest het ergste voor de bijna zeventig konijnen in de schuur. ,,Het was janken, janken en nog eens janken’’, zegt ze, als de brandweer bezig is loshangende dakdelen te verwijderen. Enkele uren later kan Anniek opgelucht ademhalen.
 2. Brandweer beredruk met Ciara: Zwolle, Hardenberg en Deventer zwaarst getroffen in IJsselland en ruim 20 meldingen per uur in Gelderland
  PREMIUM
  UPDATE

  Brandweer beredruk met Ciara: Zwolle, Hardenberg en Deventer zwaarst getroffen in IJsselland en ruim 20 meldingen per uur in Gelderland

  Het is alle hens aan dek voor de brandweer. De regio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft zo'n 100 brandweerlieden in touw die de gevolgen van de zware storm Ciara bestrijden. Gemiddeld waren daar ruim twintig meldingen per uur. In IJsselland zijn alle middelen ingezet. In Zwolle, Hardenberg en Deventer moest de brandweer het vaakst uitrukken.