Volledig scherm
Boeren onderweg naar het Malieveld. © ANP

Boeren willen in december actievoeren in Amsterdam

Boeren bereiden voor december een actie voor in Amsterdam. Het gaat om een actie ‘waarbij informatie aan de burger centraal staat', laat het organiserende Agractie weten. Er zijn al gesprekken gaande met de gemeente.

Volgens Agractie is er ‘volop medewerking’ van de gemeente Amsterdam. Het eerste overleg is deze week geweest: deze week gaan de partijen weer om tafel.

Voor het eerst naar de hoofdstad

Het is voor het eerst dat de boeren hun pijlen richten op de hoofdstad. Vorige week maandag gingen ze nog massaal naar de provinciehuizen om de stikstofregels (tijdelijk) van tafel te krijgen: in onder meer Gelderland en Overijssel leidde het uiteindelijk tot opschorting van de regels. Die actie werd georganiseerd door landbouworganisatie LTO.

Twee dagen later gingen ze - onder de vlag van actiegroep Farmers Defence Force - met honderden trekkers naar Bilthoven om te protesteren tegen meetinstituut RIVM. Dat is verantwoordelijk voor het meten van de stikstofuitstoot: volgens de boeren op verkeerde en niet inzichtelijke wijze.

Aansluitend reden ze naar Den Haag om hun geluid te laten horen tegen het overheidsbeleid. Dat protest zorgde voor honderden kilometers file op snelwegen door het hele land.