Volledig scherm
Vandaag is het met temperaturen van tussen de 16 en 20 graden nog prima weer voor een herfstwandeling. © BD

Brrr! Wintertijd brengt koude lucht mee

Met een temperatuur van tussen de 16 en 20 graden is het vandaag, de laatste dag van de zomertijd, nog zeer zacht. Geniet er maar van, want morgen ziet het weer er heel anders uit.

De wintertijd - vannacht gaat de klok een uur terug - brengt regen én een gevoelige temperatuurdaling met zich mee. Zondag wordt het overdag niet warmer dan 12 -12 graden, meldt Weeronline.

Voordat het zover is hebben we vandaag eerst nog een dag met veel wind, wolkenvelden en perioden met zon. Tijdens het verzetten van de klok passeert vannacht een regengebied. Daarna draait de wind naar het noordwesten en blaast vrij koude lucht naar onze streken. Overdag is het geregeld zonnig. 

Laagstaande zon

Voor het begin van de nieuwe werkweek staat zon op het programma, maar waarschuwt Weeronline alvast voor de laagstaande zon. De zonsondergang is maandag al om 17:20 uur, precies tijdens de avondspits. Maandag en dinsdag moeten weggebruikers dan ook rekening houden met een laagstaande zon.

Nachtvorst

In de nacht van zondag op maandag kan de temperatuur voor het eerst in deze koelere periode lokaal onder nul komen. Vooral in Brabant en Limburg kan het hier en daar vriezen, maar in de nachten erna komt het op meerdere plaatsen tot vorst met minima tussen 0 en -2 graden. Ook in De Bilt kan de temperatuur beneden het vriespunt dalen en dat is dan de eerste keer dit najaar.

 1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.
 2. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
  PREMIUM
  video & update

  Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

  Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.