Ter illustratie. Een drankrijder wordt op het bureau onderworpen aan een grondige blaastest.
Volledig scherm
Ter illustratie. Een drankrijder wordt op het bureau onderworpen aan een grondige blaastest. © ANP XTRA

Carnavalvierders moeten massaal blazen in Overijssel: meerdere rijbewijzen afgepakt

Carnavalvierders zijn afgelopen weekend massaal gecontroleerd in Overijssel. De politie controleerde op zowel zaterdag als zondag. Alleen zondag al werden er ruim 1500 blaastesten uitgevoerd, en daarbij vielen meerdere drankrijders door de mand.

In het Vechtdal werd op zaterdag gecontroleerd. Drie drankrijders werden betrapt en één hiervan had dusdanig veel gedronken dat het rijbewijs gelijk werd ingenomen. Drie andere vermeende drankrijders moesten na een controle langs de weg mee naar het bureau en werden onderworpen aan een ademanalyse. De uitslag hiervan bleek bij deze nauwkeurigere controle toch in hun voordeel uit te vallen, waardoor zij niet op de bon werden geslingerd. 

Bloedproef

Verder liep tijdens een speekseltest nog een drugsrijder tegen de lamp. De bestuurder werd vervolgens onderworpen aan een bloedproef. De uitslag hiervan zal over enkele weken via het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bekend worden gemaakt.

Drugsrijder

In Sassendonk - buiten de carnavalsperiode ook wel Zwolle genoemd - werden drie drankrijders gepakt, een hiervan kon ook gelijk zijn rijbewijs inleveren. In de Overijsselse hoofdstad werd ook een drugsrijder gepakt na een positieve speekseltest. De bestuurder krijgt eveneens over enkele weken bericht met de uitslag en de afhandeling van justitie. 

Een bestuurder met een ongeldig verklaard rijbewijs liep bij de controle ook nog tegen de lamp. Tot slot werd in een andere auto ook nog wapens en drugs gevonden. De politie nam de wapens en drugs in beslag.

Salland

Op zondag werd gecontroleerd in onder meer Bathmen, Heeten, Raalte en Nieuw Heeten. In die laatste plaats werd een drankrijder gesnapt. De bestuurder had nog niet zo lang zijn rijbewijs en werd ook aangemeld voor een verplichte cursus bij het CBR.

Verlopen

Op zondag controleerde de politie opnieuw in Zwolle. Er werden twee drankrijders gepakt. Één van deze bestuurders blies 510 ugl, terwijl voor een ervaren bestuurder maximaal 220 ugl is toegestaan. De bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren en daarnaast werd bij het CBR een melding over zijn overtreding gemaakt. Mogelijk wordt de bestuurder opgeroepen voor het volgen van een verplichte cursus op het gebied van alcohol in het verkeer. 

Verder bekeurde de politie enkele automobilisten voor overtredingen als snelheid, rijden zonder rijbewijs en een rijbewijs dat al meer dan twee jaar was verlopen.

  1. Roep om lockdown steeds krachtiger in regio door nalatige coronaverspreiders: ‘Wat nou als het jouw opa of oma is?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Roep om lockdown steeds krachtiger in regio door nalatige coronaver­sprei­ders: ‘Wat nou als het jouw opa of oma is?’

    Het aan de laars lappen van de social distancing-richtlijnen doet de roep om een lockdown steeds luider klinken in de regio. Professor Pieter van Vollenhoven ziet dat Nederland zonder toezicht niet kan functioneren, columnist Özcan Akyol noemt een lockdown onvermijdelijk en ook PEC Zwolle-verdediger Bram van Polen ontsteekt in woede. ,,Denk nou eens na mensen. Gebruik die hersenpan een keer.”