Volledig scherm
LELYSTAD - Een kudde Konikpaarden drinkt water in het natuurgebied Oostvaardersplassen. © ANP/Vincent Jannink

Commotie bij uiteindelijk overleden merrie in Oostvaardersplassen

Een drachtig en gewond paard hield de gemoederen in de Oostvaardersplassen woensdagavond- en nacht flink bezig. Het nog niet bevallen paard verdronk uiteindelijk in een sloot. Mogelijk was het paard gedesoriënteerd en vol stress omdat er zoveel mensen bij waren, aldus woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer.

Dierenarts Bas Steltenpool uit Lelystad was erbij, maar hij was donderdag niet in staat zelf een toelichting te geven op de gebeurtenissen. Hij laat de woordvoering over aan Staatsbosbeer, met wie hij uitgebreid contact heeft gehad. Joke Bijl van Staatsbosbeheer houdt zich aan de lezing van de dierenarts. ,,Laat ik voorop stellen, wat er is gebeurd is heel triest. De dierenarts beoordeelde de wond eerder op die woensdagavond via een foto en constateerde dat het om een oppervlakkige wond ging. Ook gaf hij omstanders het advies uit de buurt van het paard te blijven. Rust voor de merrie was vooral ook van belang omdat die drachtig was en zo bevallen. 

'Laat het paard met rust'

Begin van de nacht is hij toch gaan kijken. De politie was inmiddels ook gearriveerd door de grote toeloop van mensen. De dierenarts gaf de merrie een plaatselijke injectie en hechtte de wond. Het paard liet vervolgens geen aanraking door mensen toe. Steltenpool gaf iedereen wederom het advies te vertrekken en het paard in rust te laten bevallen. Mogelijk is het paard door de stress te water geraakt en vervolgens verdronken. Uiteindelijk dus een noodlottig ongeval. Maar wel zeer triest natuurlijk.’’

Op social media is niet iedereen het eens over wat er is gebeurd. Zo vinden sommigen dat het paard te weinig hulp van hulpdiensten heeft gekregen. Maar er zijn ook lezingen dat het paard door de toeloop van het publiek in de stress schoot en daardoor in de sloot belandde.