De politie bewaakt het bedrijf in Zeewolde dat een coronamedicijn heeft.
Volledig scherm
De politie bewaakt het bedrijf in Zeewolde dat een coronamedicijn heeft. © Alfred Ruitenga

Corona-update | Uitvaartdienst via livestream, eerste dode in Flevoland en 16-jarige Sehraz ontwaakt uit coma

De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: politie bewaakt bedrijf dat coronamedicijn heeft, een NL-alert met een duidelijke boodschap en de 16-jarige Sehraz ontwaakt uit zijn coma.

Het coronavirus in Nederland en de regio op zondag 22 maart: 

• In een dag tijd zijn er in heel Nederland 43 mensen overleden. Daarmee komst het totaal op 179. De jongste is 57, de oudste 97 jaar.  
• Het 57-jarige slachtoffer is een vrouw uit Lelystad. Het is het eerste dodelijke slachtoffer in de provincie Flevoland. Ook in Nijkerk is een patiënt overleden aan het virus. 
•  In totaal zijn er in in Nederland 4.202 mensen positief getest op het virus. Het aantal is sinds zaterdag met 573 gestegen. 
• Op deze kaart houdt het RIVM het aantal gemelde besmettingen in Nederland bij

Deventer fotograaf zendt uitvaartdiensten uit via internet

Fotograaf Rens Hulman uit Deventer gaat, op verzoek van nabestaanden, uitvaartdiensten live-streamen. Hierdoor kunnen mensen die door de maatregelen niet bij een uitvaart kunnen zijn, het toch volgen. ,,Iedereen is er blij mee.”

Volledig scherm
© Jeroen Jazet

Paniek in Buckingham Palace, Merkel in quarantaine

De leden van het Engelse koningshuis maken zich zorgen. Een medewerkers van Buckingham Palace heeft het coronavirus opgelopen. Bovendien is prins Charles in dezelfde ruimte geweest als prins Albert van Monaco, die ook geïnfecteerd is. 

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet in quarantaine. Ze heeft vrijdag contact gehad met een arts die besmet is. 

Politie bewaakt bedrijf dat coronamedicijn maakt

De politie houdt sinds zondagmiddag het bedrijf Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde in de gaten. Met politieauto's en agenten in burger wordt het bedrijf bewaakt. Volgens de politie gaat het om een verdachte situatie, maar wat er aan de hand is wil de politie niet zeggen. Het bedrijf uit Zeewolde maakt een medicijn dat de verschijnselen van corona onderdrukt. 

Het medicijn, chloroquine, zou koorts snel reduceren en de longfunctie verbeteren.
Volledig scherm
Het medicijn, chloroquine, zou koorts snel reduceren en de longfunctie verbeteren. © Ace Pharmaceuticals

Blijf thuis!

Nederlanders trokken er dit weekend weer massaal op uit. Burgemeesters en organisaties zoals Natuurmonumenten riepen mensen op om toch echt thuis te blijven. Zo ook de Heerdense burgemeester Jacqueline Koops- Scheele. De burgemeester, die zelf in thuisisolatie zit vanwege een mogelijke besmetting, deelde haar boodschap op Twitter. ,,Ik begrijp ieders behoefte om met dit mooie weer naar buiten te gaan. Maar Let op! Houd Afstand!”

NL-alert met duidelijke boodschap

De Rijksoverheid verstuurde aan het eind van de ochtend een NL-alert, een bericht dat via smartphones bij mensen binnenkomt. Het bericht had een duidelijke boodschap: ,,Volg instructies overheid op, houd 1,5 meter afstadn. Ben u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en mensen om u heen. Samen tegen corona. Keep your distance to others.” 

Volledig scherm
© Arie Kievit

16-jarige coronapatiënt Sehraz ontwaakt uit coma

De 16-jarige Sehraz uit Breda is na tien dagen in coma weer wakker. De 16-jarige uit Breda was kerngezond, maar werd slachtoffer van het virus. Hij belandde op de intensive care van het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Zijn familie schakelde de media in om mensen te waarschuwen dat ook jonge patiënten er ernstig aan toe kunnen zijn. 

Lezers helpen lezers de coronacrisis door!

Veel mensen zijn bereid om tijdens de coronacrisis anderen te helpen. De hond uitlaten voor iemand die niet meer naar buiten mag, een boodschap voor een zorgmedewerkers of een kaartje schrijven naar een eenzame oudere in het verzorgingstehuis. Alleen hoe weet je nou wie je kunt helpen en wie er hulp nodig heeft. Om alle hulpvragen en noodkreten bij elkaar te brengen, heeft de Stentor een speciale Facebookgroep opgericht: Lezers helpen Lezers de coronacrisis door.