Coronaspook sloeg in 2021 hardst toe in Flevoland, maar ook Gelderland en Overijssel ontkwamen niet
kaartFlevoland kende in coronajaar 2021 het hoogste oversterftepercentage van heel Nederland. Dat blijkt uit nieuwe cijfers. In totaal stierven bijna 3000 mensen in de jongste provincie. Ook in Gelderland en Overijssel werden meer doden geteld gewoonlijk.
Van oversterfte is sprake wanneer in een bepaalde periode meer mensen overlijden dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ingeschat. Die schattingen maakt het CBS op basis van rekenmodellen en historie (zie kader onderaan dit verhaal). Met name door corona is de oversterfte de afgelopen twee jaar relatief hoog geweest.
In 2021 stierven in Flevoland 2945 mensen: 496 meer dan verwacht. De GGD-regio Gelderland-Midden noteerde 6811 sterfgevallen, waarvan er 733 niet waren voorzien.
In Noord- en Oost Gelderland stierven 9133 mensen waarvan er 733 niet waren voorzien door het CBS, in IJsselland werden 4858 doden betreurd waarvan er 376 niet werden verwacht.
Zie hieronder wat de cijfers in jouw regio waren in 2021:
16.000 doden
In heel Nederland stierven afgelopen jaar volgens het CBS bijna 171.000 mensen waarbij het oversterftecijfer werd vastgesteld op 16.000. Het gemiddelde oversterftepercentage was daarmee zo’n 9,4 procent. IJsselland zit net onder dat gemiddelde, in Gelderland en Flevoland komt het cijfer juist hoger uit.
Volgens het CBS stierven in iedere leeftijdsgroep meer mensen dan verwacht.
De oversterfte in 2021 was iets hoger nog dan in 2020 (ruim 15.000), het eerste jaar van de coronapandemie. Daarmee lieten beide ‘coronajaren’ een hogere oversterfte zien dan bijvoorbeeld jaren met zware griepgolven, zoals in 2015 (5394 meer overledenen dan verwacht).
Geen ondersterfte
Doorgaans worden volgens het CBS griepepidemieën gevolgd door periodes waarin minder mensen sterven dan zij verwachtten, waardoor de totale oversterfte in een jaar wordt ‘gecompenseerd’ door ondersterfte.
Het CBS concludeert echter over afgelopen twee jaar: ‘In 2020 en 2021 was er gedurende meerdere perioden oversterfte en geen ondersterfte’.
Hoe rekent het CBS oversterfte uit?
Het CBS spreekt van oversterfte als het aantal waargenomen overledenen in een bepaalde periode hoger is dan het aantal verwachte overledenen in dezelfde periode. Het verwachte aantal overledenen wanneer er geen corona-epidemie was geweest, is geschat op basis van waargenomen sterfte in de afgelopen vijf jaar.
Eerst wordt voor elk jaar de sterfte per week bepaald. Vervolgens wordt per week een gemiddelde van de sterfte in die week en de zes omliggende weken bepaald. Deze gemiddelde sterfte per week levert een benadering op van de verwachte wekelijkse sterfte.
Met behulp van de prognose van de bevolkingsontwikkeling wordt de verwachte sterfte per week herschaald om rekening te houden met bevolkingsgroei, vergrijzing en oplopende levensverwachting. Marges rond de verwachte sterfte zijn geschat op basis van de waargenomen spreiding in de sterfte per week in de afgelopen vijf jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
20.000? 40.000? Op deze manier telt Nederland het aantal coronadoden
-
PREMIUMCBS
Oversterfte vier keer zo groot als officiële aantal coronadoden: hoe kan dat?
De sterfte onder 80-plussers neemt weer sterk toe. Vorige week stierven volgens een schatting van het CBS 2250 mensen van 80 jaar en ouder, 600 meer dan in een ‘normale’ novemberweek. Deze cijfers geven mogelijk extra urgentie aan de campagne rond de boosterprik. -
Grote oversterfte in december, maar niet in de laatste week
In totaal zijn er in december 4300 mensen meer overleden dan in een normale decembermaand zou mogen worden verwacht. De oversterfte was de hele maand hoog, maar in de laatste week van 2021 daalde het aantal doden, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM5
Haalt jouw kind ineens alleen maar hoge cijfers? Misschien heeft-ie wel KI ontdekt...
Het lijkt een ver-van-mijn-bedshow, Kunstmatige Intelligentie (KI). Maar dat is het al lang niet meer. KI rukt op en raakt iedereen. Scholier en weinig tijd? KI schrijft een opstel voor je. Vrachtwagenmonteur? KI voorspelt storingen aan machines. Wie moet het eerst hulp krijgen in het ziekenhuis? KI herkent op scans de dringendste patiënten en voert operaties uit. Wat kan en mag KI eigenlijk (nog) niet?
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
Voor het eerst in half jaar geen oversterfte meer in Gelderland en Overijssel (Flevoland blijft nog achter)
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat er in Nederland geen sprake meer is van oversterfte. Het is voor het eerst in een half jaar tijd dat er minder mensen stierven dan het CBS verwachtte. Ook in Gelderland en Overijssel was geen sprake meer van oversterfte, Flevoland bleef (nog) een beetje achter in de trend. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer