Ziekenhuis Lelystad
Volledig scherm
Ziekenhuis Lelystad © Foto Freddy Schinkel

Curator wil alleen met St Jansdal in Harderwijk verder bij doorstart IJsselmeerziekenhuizen

Het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk is de overgebleven kandidaat om de failliete IJsselmeerziekenhuizen van de MC Groep over te nemen. Dit hebben de curatoren  bekend gemaakt.

Volgens MC woordvoerder Geoffrey Rook bleek het St. Jansdal de partij die een substantieel deel van de zorg in de regio wil continueren, waarbij goede zorg en veiligheid de belangrijkste uitgangspunten zijn. Of dit ook betekent dat de acute zorg en de verloskundige zorg behouden blijven, daarop kon Rook nog geen antwoord geven. ,,Dat wordt de komende dagen uitgezocht.” 

Minister Bruins speelt ook een belangrijke rol in de onderhandelingen. Hij zegde de Kamer eerder toe dat de spoedeisende zorg, de verloskunde en acute zorg in Flevoland behouden moeten blijven.  Bestuurder Cor de Beurs van FNV Zorg & Welzijn is opgetogen dat een ziekenhuisorganisatie de doorstart voor rekening krijgt. ,,Als ik naar het personeel kijk is dat gunstig, want dat gaat onder de CAO van ziekenhuispersoneel vallen. Daarover ben ik heel blij. Nu wacht ik de verdere invulling af.‘’

Onderhandelingen

Ook woordvoerder Anneke Plette van het St Jansdal kan hierover op dit moment niets zeggen. De komende dagen worden de onderhandelingen tussen de curator en het St Jansdal over inhoud van de doorstart voortgezet. De curatoren verwachten dat de uitkomst van deze onderhandelingen later deze week bekend kunnen zijn.  Wat er met het ziekenhuis in Emmeloord gaat gebeuren, is nog onbekend.

Woordvoerder Liesbeth van Willigen van de gemeente Lelystad heeft kennis genomen van de mededeling van de curatoren. ,,Voor ons blijft staan dat we het uitermate belangrijk vinden dat de spoedeisende hulp en acute verloskundige zorg voor Lelystad behouden blijft. Inhoudelijk kunnen we dus nog niet echt op de doorstart met het St Jansdal reageren.”

Afschalingsplan

Er wordt op het moment zorgvuldig afgeschaald om de patiëntveiligheid te kunnen blijven garanderen. Dit blijft volgens plan doorgaan. Vanaf morgen zullen er geen ziekenhuisbedden in gebruik zijn. Volgens Geoffrey Rook liggen er nog een kleine tien patiënten in het ziekenhuis die woensdag danwel worden ontslagen, danwel naar een ander ziekenhuis worden gebracht. Zodra er overeenstemming is bereikt over een doorstart, zal er een plan gemaakt worden om de werkzaamheden weer op te bouwen en voort te zetten.

Teleurstelling

Igor Tulevski van Cardiologie Centra Nederland (CCN), dat ook een overnameplan had ingediend, reageert teleurgesteld. ,,De curator heeft alles afgewogen, helaas is de keus niet op ons gevallen. Jammer, want wij hadden een financieel beter bod. Bovendien zou ons plan een vernieuwing in de zorg betekenen, iets waar de zorg hard aan toe is. Een gemiste kans.”

CCN wilde een breed ziekenhuis in Lelystad behouden, maar zag kansen om een deel van de zorg via een digitaal systeem op afstand te doen. Een arts zou dan via een scherm mee kunnen kijken naar een operatie en advies kunnen geven. Tulevski zegt te hopen dat de afdeling cardiologie, waar CCN al aan meewerkte, intact blijft.

Negatieve beeldvorming

Hij vreest dat de negatieve beeldvorming rondom CCN een rol heeft gespeeld in de keuze van de curator. ,,Dat heeft zeker niet geholpen.” Door verschillende politici werd geopperd dat zorgondernemer Loek Winter via CCN, waar hij aandelen in zou hebben, probeerde terug te keren binnen de IJsselmeerziekenhuizen. ,,Mensen zijn slecht geïnformeerd. Winter heeft geen aandelen in CCN, alleen in een holding waar wij zaken mee doen. Hij heeft geen enkele vinger in de pap”, zei Tulevski daar eerder over. 

Het Antoniusziekenhuis in Sneek heeft een bod gedaan om de zorg in Emmeloord en op Urk op zich te nemen. Daarover is volgens een zegsman nog geen duidelijkheid. ,,Wij verwachten nog duidelijkheid te krijgen van de curator.”

Medische staf

Chirurg Jasper Zwiers laat namens de medische staf van het ziekenhuis weten blij te zijn dat er nu duidelijkheid is. ,,Dat er niet meer alleen achter gesloten deuren wordt gesproken, maar in de openbaarheid.” Het St Jansdal had eerder laten weten het hospitaal af te willen slanken. Zwiers daarover: ,,Uiteraard kennen wij die berichtgeving, maar die is van twee weken geleden. Over het huidige bod is nog geen duidelijkheid. We gaan met St Jansdal constructieve gesprekken voeren en onze visie naar voren brengen.”'

Voor patiënten en personeel van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is er minder gunstig nieuws. Een doorstart van dit ziekenhuis is van de baan.