Volledig scherm
© Martin Sharrott

D66 wil 2,55 miljard investeren in duurzamer Gelderland, Overijssel en Flevoland

D66 wil 2,45 miljard euro uittrekken om het klimaat in Gelderland, Overijssel en Flevoland een flinke impuls te geven. De bedragen per provincie lopen nogal uiteen: 1,8 miljard voor Gelderland, 622 miljoen voor Overijssel en ‘slechts’ 35 miljoen voor Flevoland. 

Dat staat in een plan dat de provinciale D66-afdelingen vandaag presenteren. De partij wil daarmee het klimaat nadrukkelijk onderdeel laten zijn van de campagne voor de verkiezingen voor Provinciale Staten van 20 maart 2019. De financiële mogelijkheden per provincie verschillen, aldus D66. ‘Sommige provincies hebben bijvoorbeeld energiebedrijven verkocht, andere niet’.         

Bomen planten 

De 12 provinciale D66-afdelingen willen in totaal 5,3 miljard euro investeren in onder meer schone energie, laadpalen, onderwijs en isolatie van huizen. In Overijssel wil de partij bijvoorbeeld 1,2 miljoen bomen planten, voor elke inwoner één. Ook moet er om de 100 kilometer een waterstoftankstation komen. In Gelderland wil D66 2000 euro per huishouden uittrekken voor het energiezuiniger maken van huur- en koopwoningen. In Flevoland moet er een onderzoeks- en ontwikkellocatie komen voor duurzame energie, in het bijzonder voor waterstof.