Volledig scherm
columniste phaedra © Vakfoto Van Der Beek

De flexschool, is dat wel zo'n goed idee?

columnPhaedra Werkhoven schrijft elke week een column over wat haar bezighoudt.

De iPad-school, het was ooit een –in mijn ogen- ridicuul bedenksel van Maurice de Hond die voor zijn hyperintelligente drie-jarige dochter een nieuw schoolsysteem zag weggelegd. Het was de tijd dat handigheid met computers en ipads hand in hand leek te gaan met bovenmatige intelligentie. Kijk die kinderen eens bezig, wij volwassenen snappen dat allemaal niet. Dus moest de iPad het onderwijs in en niet alleen dat, kinderen moesten van jongs af aan al leren programmeren en scholen mee met de tijd. Om de iPads te ontlopen kon je maar één ding doen: je kind naar een vrije school laten gaan, en de antroposofische zweverij plus de gevraagde ouderbetrokkenheid van het bakken van speltbrood en het produceren van biologische pompoensoep voor lief nemen.

Inmiddels beginnen de eerste scholen op hun enthousiaste Ipad schreden terug te treden. In hun race om leerlingen –lees: geld- te trekken moet er weer iets nieuws bedacht worden. De Voortgezet Onderwijsraad zei het tegen me: met scholen is het net als met bedrijven, je bedenkt iets met de directie en de medezeggenschapsraad, en als de resultaten achterblijven, pas je het weer aan. De school als bedrijf, dat door de onderwijsinspectie wordt afgerekend op resultaat. Met het kind als mislukt product.

Nu is er sinds een aantal jaar een nieuwe trend in scholenland terrein aan het winnen: de flexschool. Drie of vier blokken van tachtig minuten les, en leerlingen mogen zelf lessen ‘inboeken’. Nietsvermoedend heb ik vorig jaar mijn zoon naar een school in Zutphen laten gaan waar destijds een 45-minuten lesrooster bestond, mét de door mij vervloekte iPad. Ik zal vast niet hebben opgelet en mails hebben gemist, maar dit jaar blijkt zijn school een flexschool te zijn geworden. Wat concreet inhoudt dat ze van een 12-jarige vragen om zelf lessen in te roosteren, eindeloze tussenuren te hebben en elke dag om kwart voor vijf thuis te zijn. ‘De huiswerkloze school’, heet het dan. Leerlingen vallen halverwege in slaap, docenten krijgen de twee uur niet vol en ik vraag me af: wie heeft dit bedacht?

‘Werkflex’ of ‘stilteflex’, er is een app, 20 lesuren, kiezen, de zoon zit er zuchtend bij. ,,Het is vast een kwestie van wennen,” zeg ik dan maar. Maar eigenlijk denk ik: waarom zou je kinderen zo jong al keuzes moeten laten maken en laten nadenken over hun onderwijs. De flexschool, het is de nieuwe iPadschool. Over vijf jaar constateren we dat het toch niet zo’n goed idee was.

 1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.
 2. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
  PREMIUM
  video & update

  Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

  Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.