Volledig scherm
© ANP

De helft van de Nederlanders is te zwaar: hoe zit dat in jouw regio?

De helft van de Nederlanders is te zwaar. Onder 65-plussers is zelfs twee derde te zwaar. Dit blijkt uit de recentste Gezondheidsmonitor. 

De gezondheidsmonitor is een enquête-onderzoek dat elke vier jaar wordt uitgevoerd door het CBS, RIVM en de GGD. Mensen met een body-mass index (bmi) van 25 of meer, hebben overgewicht. Een bmi van 30 of hoger? Dan is er sprake van obesitas (ernstig overgewicht). In Nederland heeft 14 procent van de volwassenen ernstig overgewicht. 

Obesitas

De cijfers lopen op regionaal niveau uiteen. Bijna bovenaan de lijst staat regio Flevoland. Daar heeft 52,4 procent (ernstig) overgewicht. Ook in Noord- en Oost-Gelderland ligt dit percentage hoog: 51,9 procent. In de regio IJsselland en Gelderland-Midden heeft minder dan de helft (ernstig) overgewicht. Daar liggen de percentages op 47,4 en 48,5 procent. 

De ernstig overgewichtcijfers lopen meer in toon met de landelijke trend. In Flevoland heeft 14,9 procent van de volwassenen ernstig overgewicht. In regio Noord- en Oost-Gelderland en IJsselland ligt het percentage dichterbij de landelijke trend: 14 en 13 procent. In regio Midden-Gelderland heeft 14,3% van de volwassenen obesitas. 

Mannen hebben vaker overgewicht dan vrouwen. Bij obesitas is dat juist andersom. Sinds de jaren '80 is het het aandeel Nederlanders dat te zwaar is verdubbeld. Het CBS concludeerde vorig jaar dat overgewicht samenhangt met onderwijsniveau: hoe minder diploma's, hoe groter de kans op overgewicht.

  1. Invloedrijke Zwollenaar is helemaal niet bezig met lijstjes
    PREMIUM

    Invloedrij­ke Zwollenaar is helemaal niet bezig met lijstjes

    Plek 123. Gefeliciteerd. Jacco Vonhof weet zaterdagochtend even niet waarover dit appje van een zakelijke relatie over gaat. 123? Van welke lijst? Al snel weet de Zwolse ondernemer en voorzitter van MKB Nederland waar het om gaat. De Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, samengesteld door de Volkskrant. ,,Grappig’’, reageert hij. ,,Maar voor mij is er maar een positie die er toe doet: de nummer 1 van MKB Nederland. Dat is voor mij de belangrijkste plek, daar wil ik het goed doen.’’