Volledig scherm
© Joris van Boven

De lucht kleurt rood en dat leverde deze prachtige foto's op!

Met het vallen van de duisternis, kleurde de lucht vanavond rood.  En dat leverde prachtige plaatjes op. ,,Wat een mooie avond. Moest even naar buiten om dit vast te leggen’’, aldus Monique Schipperijn uit Deventer op Instagram. 

Volgens Weerplaza.nl ontstaat avondrood rond zonsondergang als het zonlicht valt op kleine stofdeeltjes die in de atmosfeer zweven. Het licht wordt dan verstrooid en dat levert een rode kleur op. ,,Avondrood valt vaak samen met helder en rustig weer. De atmosfeer is dan stabiel van opbouw en stofdeeltjes blijven zweven in de onderste luchtlagen. Wanneer de zon lager komt te staan als het richting zonsondergang loopt moeten de lichtstralen van de zon een langere weg afleggen door de atmosfeer om bij ons oog te komen. Tijdens die lange weg ‘botst’ het licht tegen de aanwezige stofdeeltjes, stikstof- en zuurstofmoleculen in de atmosfeer waardoor het spectrum van licht verstrooid wordt. De rode kleuren in het spectrum zijn het minst gevoelig voor deze verstrooiing, waardoor we deze tinten van het spectrum het beste waarnemen’’, aldus Weerplaza.nl

De redactie van de Stentor selecteerde een aantal van die mooie foto's.

 1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
  PREMIUM

  Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

  Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.
 2. Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriendschap voor het leven
  PREMIUM

  Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriend­schap voor het leven

  ,,Daar zitten we dan weer’’, zegt Marijn als hij in de stoel ploft naast zijn grote vriend Cor. ,,Ga zitten, dan kunnen we lekker pitten”, reageert Cor adrem. Marijn Heijstek komt al ruim een jaar om de twee weken langs. Hij is met zijn elf jaar de jongste vrijwilliger van WVO Zorg. Cor is dementerend en woont in zorgcentrum Scheldehof. Hij leerde Marijn kennen toen hij met zijn klas kerstkaarten uitdeelde.