Volledig scherm
© Joris van Boven

De lucht kleurt rood en dat leverde deze prachtige foto's op!

Met het vallen van de duisternis, kleurde de lucht vanavond rood.  En dat leverde prachtige plaatjes op. ,,Wat een mooie avond. Moest even naar buiten om dit vast te leggen’’, aldus Monique Schipperijn uit Deventer op Instagram. 

Volgens Weerplaza.nl ontstaat avondrood rond zonsondergang als het zonlicht valt op kleine stofdeeltjes die in de atmosfeer zweven. Het licht wordt dan verstrooid en dat levert een rode kleur op. ,,Avondrood valt vaak samen met helder en rustig weer. De atmosfeer is dan stabiel van opbouw en stofdeeltjes blijven zweven in de onderste luchtlagen. Wanneer de zon lager komt te staan als het richting zonsondergang loopt moeten de lichtstralen van de zon een langere weg afleggen door de atmosfeer om bij ons oog te komen. Tijdens die lange weg ‘botst’ het licht tegen de aanwezige stofdeeltjes, stikstof- en zuurstofmoleculen in de atmosfeer waardoor het spectrum van licht verstrooid wordt. De rode kleuren in het spectrum zijn het minst gevoelig voor deze verstrooiing, waardoor we deze tinten van het spectrum het beste waarnemen’’, aldus Weerplaza.nl

De redactie van de Stentor selecteerde een aantal van die mooie foto's.

 1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.
 2. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
  PREMIUM
  video & update

  Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

  Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.