Volledig scherm
Kieswijzer © AD

De Stentor lanceert Kieswijzer

De Stentor komt zaterdag met een Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij zijn niet de partijprogramma’s leidend, maar dat wat de lezer en de redactie belangrijk vinden. De Stentor heeft de Kieswijzer ingericht voor meer dan 30 gemeenten in het verspreidingsgebied.

De verslaggevers van de Stentor weten precies wat er in hun gebied speelt en zijn goed ingevoerd in de gemeentepolitiek. Bij het maken van de stellingen hebben de redacteuren niet alleen hun eigen kennis ingezet, maar zijn zij ook in gesprek gegaan met de lezer. Het resultaat is een stemhulp die lezers laat ontdekken welke partij het beste bij hen past.

Quote

De Stentor kiest ervoor de Kieswijzer door burgers en journalis­ten te laten maken

Allard Besse

Stentor-verslaggevers Pepijn van den Brink en Sander Zurhake, die dit project samen met de gemeenteraadsverslaggevers voor de Stentor trekken, laten weten dat slechts in een enkel geval een partij niet wil meedoen. Dat wordt gemeld in de Kieswijzer voor die gemeente.

Gebruikers van de Stentor Kieswijzer krijgen stellingen voorgelegd over zaken die spelen in hun gemeente, waarbij zij kunnen aangeven in hoeverre zij het ermee eens zijn. Daarbij kunnen zij direct zien hoe de verschillende partijen in hun gemeente erover denken. Nadat alle stellingen zijn beantwoord, laat de Kieswijzer zien welke partijen het beste passen bij de gegeven antwoorden. Zo kunnen lezers zich oriënteren op de verkiezingen, zonder daarbij partijprogramma’s door te hoeven spitten.

De Kieswijzer onderscheidt zich vooral van andere stemhulpen door de manier waarop deze tot stand is gekomen. Hoofdredacteur Allard Besse: ,,Meestal worden stemhulpen gemaakt met behulp van partijprogramma’s en met onderwerpen die politici zelf aandragen. De Stentor kiest ervoor de Kieswijzer door burgers en journalisten te laten maken.”

De redacteuren zijn bij het maken van de stellingen bijgestaan door studenten politicologie en bestuurskunde. Zij hebben vervolgens de antwoorden van politici en een toelichting daarop verzameld in de Kieswijzer.

Deze is vanaf zaterdag 24 februari voor iedereen gratis te raadplegen via deStentor.nl en https://www.gemeentekieswijzer.nl

  1. Hoe homovriendelijk zijn onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart
    PREMIUM
    kaart

    Hoe homovrien­de­lijk zijn onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart

    Hoe welkom ben je als homo in de kerk? Dat kun je voor 426 geloofsgemeenschappen in Nederland al checken op de website Wijdekerk.nl. Mede-oprichter en voorzitter van deze stichting is Miranda Terpstra-van de Kerk uit Warnsveld. Zij was genomineerd voor de Jos Brink Innovatieprijs die gisteren door minister Van Engelshoven (Emancipatie) werd uitgereikt. ,,Ik hoop dat kerken hun excuses gaan aanbieden.’’