Volledig scherm
Januari is traditioneel de populairste maand om te stoppen met roken. © ANP XTRA

Duizenden rokers besluiten met hulp van huisarts te stoppen: zie hier de toename in jouw woonplaats

PollHet aantal rokers dat besluit te stoppen neemt de laatste jaren met sprongen toe. In steeds meer gevallen doen ze daarvoor een beroep op hun huisarts.  In 2015 vroegen nog zo’n 13 duizend mensen hun dokter om hulp, vorig jaar waren dit er ruim 19 duizend. Dat blijkt uit cijfers van zorgdatabureau Vektis

- Kijk onderop dit verhaal naar de cijfers per plaats - 

In dit deel van Nederland waren vorig jaar de meeste stoppers te vinden in Apeldoorn. Daar besloten 272 mensen met hulp van de huisarts de laatste sigaret uit te drukken. Procentueel (vergelijking tussen de hoeveelheid stoppers en het inwoneraantal) wordt in Hattem het meest besloten dat het genoeg is geweest. De meeste mensen besluiten in oktober (vanwege de actie Stoptober) en januari te stoppen.

Een op de vijf rookt

Volgens de laatste CBS-cijfers steekt een op de vijf volwassenen wel eens een sigaret op. Van die groep rookt ruim 70 procent dagelijks. Het Trimbos Instituut (.pdf) concludeerde in 2014 dat 65 procent van de rokers ooit een ‘serieuze stoppoging’ heeft ondernomen. Ruim acht op de tien is van plan om ‘in de toekomst’ te stoppen. Meer recente cijfers zijn er echter niet – het Trimbos-onderzoek is na 2014 niet meer herhaald.

Vanaf 2020: geen eigen risico

De stoppen-met-rokenprogramma's worden vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 2020 brengen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. Zo'n programma kan bestaan uit persoonlijke begeleiding, eventueel in combinatie met medicatie of nicotinevervangende middelen.

Poll

Stoppen met roken via de huisarts kost je in 2020 geen eigen risico meer. Is dat voor jou doorslaggevend?

Stoppen met roken via de huisarts kost je in 2020 geen eigen risico meer. Is dat voor jou doorslaggevend?

  • Jazeker, dergelijke financiële steun heb ik wel nodig om het roken te laten. (56%)
  • Nee, ik probeer bij herhaling te stoppen met roken, geld maakt daarbij niet uit. (24%)
  • Nee, want ik blijf gewoon doorroken. (20%)
475 stemmen