Eerste hond van omstreden fokker uit Lettele afgemaakt

videoEén van de honden die onlangs in beslag werden genomen bij een omstreden hondenfokker uit Lettele (gemeente Deventer) is overleden. De hond moest worden afgemaakt omdat hij ernstig ziek was. ,,Helaas, maar voor deze hond zat er niets anders op’’, zegt Michel van der Maas, woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de honden bij diverse opvanglocaties heeft ondergebracht.

Deze week maakte Dierenbescherming bekend eind februari honderd honden in beslag te hebben genomen bij een broodfokker in Lettele. De honden waren er fysiek zeer slecht aan toe en ze waren niet gesocialiseerd. Dierenbescherming maakte schokkende beelden van de honden in de situatie waarin ze werden aangetroffen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Honderd honden in beslag genomen bij hondenfokker Lettele © Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

Gedrag

Volgens Michel van der Maas is het komende weken afwachten hoe het met de andere 99 honden gaat. ,,Fysiek lijkt het erop dat ze het kunnen redden, maar belangrijk is ook of ze nog te socialiseren zijn. Gedragsdeskundigen van de Universiteit Utrecht zijn daar nu mee begonnen. Het duurt nog wel weken voor we hier zicht op krijgen. Mogelijk kunnen sommige honden toch nog in gezinnen worden geplaatst, mogelijk zitten er ook honden tussen die geschikt zijn voor bewaking. En misschien moeten we toch besluiten nog meer honden in te laten slapen. Dat zal de tijd leren.’’

Justitie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar hondenfokkerij Animal House, waar de honderd sterk verwaarloosde dieren zijn weggehaald.

Trad de inspectie wel daadkrachtig genoeg op?

Had de diereninspectie eerder en daadkrachtiger moeten optreden? Woordvoerder Dik Nagtegaal van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID): ,,We moeten ons houden aan de regels uit de Wet dieren. Als LID geven we in een rapport aan wat we bij een inspectie aantreffen. Op basis daarvan beslist de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wat er moet gebeuren. In augustus 2018 hebben we voor het eerst misstanden bij deze hondenfokker aangetroffen. Deze waren niet zo ernstig en zo grootschalig als vorige maand”, zegt hij.

,,Onze eerste insteek is altijd: zien we kans met de eigenaar de situatie te verbeteren en te zorgen voor een goed dierenwelzijn? Bij een hercontrole in augustus leek dit het geval te zijn. Afgelopen maand zijn we weer gaan kijken en toen constateerde een inspecteur dusdanig ernstige misstanden dat er echt ingegrepen moest worden.”

RVO-woordvoerder Michel van der Maas onderschrijft de uitleg van Nagtegaal: ,,Wij baseren ons op de rapportages van de LID en in augustus was er blijkbaar geen aanleiding om vergaande maatregelen te treffen. Het meenemen van dieren is altijd het laatste middel.”

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Honden in beslag genomen bij Animal House in Lettele © Dierenbescherming
  1. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug  bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
    PREMIUM
    video & update

    Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

    Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.