Het gebied langs de IJssel bij Deventer is een populaire hangplek voor jongeren. De ochtend erna blijkt welke rotzooi wordt achtergelaten. Opruimers hebben er de handen vol aan.
Volledig scherm
PREMIUM
Het gebied langs de IJssel bij Deventer is een populaire hangplek voor jongeren. De ochtend erna blijkt welke rotzooi wordt achtergelaten. Opruimers hebben er de handen vol aan. © Ronald Hissink

Eigen afval opruimen lijkt voor jongeren niet vanzelfsprekend: waar gaat het mis?

VIDEOAfval gooi je in de container of neem je mee naar huis. Het lijkt een belangrijke boodschap aan kinderen tijdens de opvoeding. Maar ondertussen veranderen fuivende jongeren strandjes en plantsoenen in openbare vuilstorten. Ligt dat écht aan de opvoeding?

11 reacties

 • J Goedkoop

  2 maanden geleden
  Het is gewoon een combinatie van factoren: Opvoeding: ja, kan soms beter ("mijn kind doet dat niet") Overheid: ja (in de vorm van handhaving en voorlichting) Verpakkingsindustrie: ja (beter afbreekbaar maken?) Groepsdruk: ja Psychologie van een puber: ja Maar kijk niet alleen naar jongeren, ook de ouderen onder ons kunnen er wat van. Kjjk maar in de bochten van snelwegen...een 15-jarige heeft geen rijbewijs
 • Gerrit V d Weerd

  2 maanden geleden
  Alles begint met de opvoeding thuis, tegenwoordig is iedereen overal druk mee, en willen ze de wereld redden, met de mond ,en is hip , maar mijn ervaring is dat ze alle troep laten vallen al staat er een vuilnisbak op een meter afstand. Heel veel jongelui zijn druk met de wereld te redden ,alleen geld dat niet voor hun zelf . Heb jaren als vrijwilliger op een sportpark onderhoud gedaan en mijn ervaring is dat 80% van de jeugd alle troep achter zich laat vallen
 • Ernst van Rossum

  2 maanden geleden
  Op museum plein lopen demonstreren tegen het co2 probleem en in de achtertuin van hun woonomgeving er zooitje ervan maken! Heeft duidelijk iets met opvoeding en normen en waarden te maken en niet falend overheidsbeleid.
 • Sake Strikwerda

  2 maanden geleden
  Ben het volledig met ‘Askold’ eens. Jongeren zijn een van de vele vaten tegenstrijdigheden. De politiek wil ons laten geloven hoe wij onze planeet door moeten geven, volgens mij hebben mijn ouders dit zonder woorden gedaan bij mij! Dit heet opvoeden door het juiste voorbeeld te geven. Maar als de ouders zelf niet zijn opgevoed wat kun je dan van de kinderen verwachten? Het is de klaag generatie. Ze hebben hebben het bijna moeilijker dan de jeugd van het interbellum en WOII.
 • jos zoet

  2 maanden geleden
  Ook hier : Een lakse overheid is de oorzaak van een verloederend land.
 1. Kota Radja in Hattem is zeker niet de zoveelste ‘Chinees’
  PREMIUM

  Kota Radja in Hattem is zeker niet de zoveelste ‘Chinees’

  Over de Chinese keuken zijn genoeg vooroordelen: je kunt er drie dagen van eten, de sauzen lijken op elkaar, de decoratie van wortel wordt meerdere malen gebruikt en het eten zelf is niet echt verfijnd. Of ze nu waar zijn of niet, Kota Radja in Hattem lijkt zich te onderscheiden. Als lid van de FER (Fine Eastern Restaurants) staan ze als één van de dertig leden garant voor topkwaliteit en service. Daarnaast hebben we vernomen dat er zo af en toe ook sterrenchefs aanschuiven en blijkt de eigenaar tevens een sommelier. We zijn benieuwd!