In de protestantse gemeente in Klarenbeek, Voorst en Wilp werd de laatste belijdenisdienst gehouden in 2014, volgens predikant Marrit Bassa. Doopdiensten zijn er nog wel recenter gehouden, vorig jaar waren dat er twee.
Volledig scherm
PREMIUM
In de protestantse gemeente in Klarenbeek, Voorst en Wilp werd de laatste belijdenisdienst gehouden in 2014, volgens predikant Marrit Bassa. Doopdiensten zijn er nog wel recenter gehouden, vorig jaar waren dat er twee. © Ruben Meijerink

Er wordt amper nog gedoopt in kleine dorpen: ‘Moeten ons als kerk opnieuw uitvinden’

Een doopdienst per jaar en belijdenisdiensten die voor het laatst in 2014 werden gehouden. Dominees van kerken in kleine dorpen kijken er niet meer van op. Ze zien hun ledenaantal afnemen en degenen die er nog zijn, zijn grotendeels zestig plus. Hoe overleeft een kerk nog in een tijd waarin steeds minder mensen een stap binnen het heilige huis zetten?

4 reacties

 • Nasta Vulik

  3 maanden geleden
  Veel mensen in mijn omgeving die wel geloven hebben een heel ander Godsbeeld dan dat ze in de kerk wordt getoond. Dat kerk beeld kunnen ze zich helemaal niet (meer) in vinden. Deze mensen leven saamhorigheid, zorg voor anderen, etc toch wel. Voor de rest was kerk slechts een (sociale) verplichting waar men nu blij is vanaf te zijn.
 • H de Vries

  3 maanden geleden
  Volgens mij zeggen we vrijwel hetzelfde: de kerk heeft zichzelf overleefd, en dat is, zeker in deze vorm, niet erg. Of veel mensen het verhaal van de kerk kennen, betwijfel ik echter, er is, mede door het zeer slechte communiceren door de kerk zelf, veel onwetendheid. En ook denk ik niet dat de mensen zich nu aan wat anders vast houden. Hoe slecht het anker van de kerk ook was, iets dat werkelijk beter is, is er niet voor in de plaats gekomen: slechts platte commercie en internet... .
 • Eric Moll

  3 maanden geleden
  @H de Vries: Al dik 2000 jaar vertelt de kerk hetzelfde verhaal. Dus dat weten de mensen nu wel. En vragen wat ze nodig hebben? Meer geld! Dat zich dat als antwoord aandient is mede veroorzaakt door de kerk, want altijd een kongsie met het kapitaal gevormd. De rol van de kerk is uitgespeeld, dat is wel duidelijk. Het wensdenken van volle kerken sterft vanzelf uit, voorafgegaan door de kerkgangers zelf. Moeten we daar rouwig om zijn dat mensen zich nu aan wat anders vasthouden? Dacht het niet....
 • H de Vries

  3 maanden geleden
  Duidelijk is dat, naar de mens gesproken, die gemeenten binnen 15 jaar allemaal weg zijn. Logisch als je met een beer kinderen wilt trekken. Is de kerk een efteling? Waarom zou je kinderen en hun ouders op zondag aan het eind van de ochtend in de kerk willen zien? Waarom nog steeds die gerichtheid op massale kerkgang? Waarom je druk maken over wat je te bieden hebt? Vraag de mensen eerst ns wat ze nodig hebben., en wat je als kerk voor ze kunt betekenen. Misschien wel niets. Of....?