Protesterende boeren tijdens een eerdere protestdag. Woensdag gaan de boeren opnieuw naar Den Haag.
Volledig scherm
Protesterende boeren tijdens een eerdere protestdag. Woensdag gaan de boeren opnieuw naar Den Haag. © ANP

FDF stelt gedragscode op voor nieuw boerenprotest in Den Haag

Farmers Defence Force heeft een gedragscode voor boeren opgesteld die komende woensdag gaan protesteren in Den Haag. Boeren gaan woensdag opnieuw massaal naar de Hofstad om actie te voeren tegen het stikstofbeleid. Om alles veilig te laten verlopen wil Farmers Defence Force dat de boeren de snelweg mijden.

In de opgestelde gedragscode laat FDF weten dat parkeren op het Malieveld niet is toegestaan, om eventuele schadeclaims voor te zijn. Daarnaast roept de actiebeweging op om niet op de snelweg te rijden, verkeer niet te blokkeren, geen geweld te gebruiken en om de aanwijzingen van politie en andere hulpdiensten op te volgen. 

Verder geeft FDF de boeren mee om giertanks en aanhangers woensdag thuis te laten, geen alcoholische dranken mee te nemen en om geen vernielingen te plegen.

A12

Volgens Farmers Defence Force wordt woensdag de A12 bij Den Haag afgesloten. Boeren die via de snelwegen naar Den Haag komen krijgen een bekeuring. ,,Omdat de politie niet anders kan dan beslissingen van hogerhand uitvoeren, nemen we deze waarschuwingen serieus’’, aldus Mark van den Oever, voorzitter van FDF in een bericht aan de deelnemende boeren. De FDF-voorzitter laat in het bericht weten dat de politie de boeren wel gaat begeleiden naar Den Haag, om zo chaos op de wegen te beperken. ,,Kruisingen en rotondes zullen voor de trekkers worden afgezet, zodat we soepel onze weg naar Den Haag kunnen afleggen’’, vervolgt Van den Oever.

Verkeershinder

Eerder vandaag werd duidelijk dat zo’n 7500 boeren naar Den Haag gaan en dat daarmee verkeershinder onvermijdelijk lijkt. Hoe groot de eventuele overlast gaat zijn en waar de problemen het grootst zijn, is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen de ANWB en Rijkswaterstaat. Het protest van FDF moet plaatsvinden op recreatiepark de Koekamp, naast station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld.

  1. Roep om lockdown steeds krachtiger in regio door nalatige coronaverspreiders: ‘Wat nou als het jouw opa of oma is?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Roep om lockdown steeds krachtiger in regio door nalatige coronaver­sprei­ders: ‘Wat nou als het jouw opa of oma is?’

    Het aan de laars lappen van de social distancing-richtlijnen doet de roep om een lockdown steeds luider klinken in de regio. Professor Pieter van Vollenhoven ziet dat Nederland zonder toezicht niet kan functioneren, columnist Özcan Akyol noemt een lockdown onvermijdelijk en ook PEC Zwolle-verdediger Bram van Polen ontsteekt in woede. ,,Denk nou eens na mensen. Gebruik die hersenpan een keer.”