Volledig scherm
Het plenst en onweert in Oost-Nederland. © Marco Okhuizen

Flinke plensbuien en stevig onweer: code geel in Oost-Nederland

updateHet plenst en onweert vanmiddag flink in Oost-Nederland. Tot in ieder geval 17 uur geldt in Gelderland, Flevoland en Overijssel code geel. 

Volgens het KNMI valt er in korte tijd veel regen en hagel. Ook trekken fikse onweersbuien over het oosten. De buien gaan gepaard met windstoten van 60 tot 75 kilometer per uur. Komende dagen zal het vaker tot een waarschuwing voor onweersbuien komen, maar de buien zijn dan waarschijnlijk minder zwaar.

Vanochtend vielen in het westen en noorden al enkele pittige buien.  De buien verplaatsen zich vanmiddag en vanavond naar het oosten. Daarbij kan ook onweer voorkomen. ,,Het voelt de komende dagen een beetje als september. De zomer bereikt namelijk een dieptepunt wat de temperatuur betreft. Op veel plaatsen blijft het kwik onder de 20 graden. Ook vallen er stevige onweersbuien’’, voorspelt Diana Woei van Weerplaza.

Lokaal veel regen

Het weerbeeld is tamelijk wisselvallig. Lokaal kan veel regen vallen, 20 tot 30 mm. De verschillen in neerslag zijn groot. Naast buien komt de zon ook geregeld tevoorschijn. Vanmiddag ligt de temperatuur tussen de 19 graden in het noordwesten tot 22 in het zuidoosten daarbij waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Sterrenregen

De bewolking belemmert vanavond en vannacht het zicht op de vallende sterren. Vannacht is de pieknacht van de vallende sterren van de Perseïden.  Alleen de helderste exemplaren zijn met het blote oog te zien. Het beste kijkmoment is tussen 4 en 5 uur, net na maansondergang en voordat het licht begint te worden.  In Oost-Nederland komen veel wolkenvelden voor en is de kans op opklaringen klein. Bovendien gaat het regenen. Voor degenen die buiten de meteoren willen spotten is het dus handig om voor de zekerheid een poncho bij de hand te hebben.

In de tweede helft van de week verandert er weinig, het tamelijk onbestendige zomerweer met enkele buien houdt aan. De middagtemperatuur gaat wel een fractie omhoog maar het blijft nog steeds aan de koele kant voor deze fase van augustus.  

Volledig scherm
© Lieke Fonferek
  1. Elya probeert al half jaar aangifte te doen van verkrachting op azc Dronten: ‘Ik ben al heel lang bang en gestrest geweest’
    PREMIUM

    Elya probeert al half jaar aangifte te doen van verkrach­ting op azc Dronten: ‘Ik ben al heel lang bang en gestrest geweest’

    Gedrogeerd en verkracht, door twee man tegelijk. Het overkwam in mei van dit jaar Elya, naar eigen zeggen, in bungalow 47 van het asielzoekerscentrum in Dronten. De uit de Golfregio gevluchte homoseksueel probeert daar inmiddels al een half jaar lang aangifte van te doen, vooralsnog vergeefs. LGBT Asylum Support, dat zich inzet voor homoseksuele asielzoekers: ,,Dit is heel kwalijk.’’