De formatie duurt lang anno 2019.
Volledig scherm
PREMIUM
De formatie duurt lang anno 2019. © Edo Draaijer

Formatie in de provincie: het duurt (te?) lang

Een provinciebestuur in elkaar zetten? Dat was nog niet zo lang geleden in een vloek en een zucht geregeld. Ruim acht weken na de verkiezingen zijn Overijssel en Flevoland begonnen aan een doorstart en zit Gelderland in de wachtkamer. Hoe kan dat toch?  

Dat het formeren van provinciebesturen anno 2019 traag en moeizaam gaat, verbaast deskundigen allerminst. ,,Het is heel goed verklaarbaar waarom nog niet één Nederlandse provincie een nieuw bestuur heeft’’, zegt Hans Vollaard, universitair docent Nederlandse en Europese politiek van de Universiteit Utrecht. ,,Ik kijk er niet van op.’’ Daarover later meer. 

  1. Roep om lockdown steeds krachtiger in regio door nalatige coronaverspreiders: ‘Wat nou als het jouw opa of oma is?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Roep om lockdown steeds krachtiger in regio door nalatige coronaver­sprei­ders: ‘Wat nou als het jouw opa of oma is?’

    Het aan de laars lappen van de social distancing-richtlijnen doet de roep om een lockdown steeds luider klinken in de regio. Professor Pieter van Vollenhoven ziet dat Nederland zonder toezicht niet kan functioneren, columnist Özcan Akyol noemt een lockdown onvermijdelijk en ook PEC Zwolle-verdediger Bram van Polen ontsteekt in woede. ,,Denk nou eens na mensen. Gebruik die hersenpan een keer.”