Gaan de paasvuren door of niet? Kijk hier hoe het zit in jouw gemeente

KaartHet is een spannende tijd voor liefhebbers van paasvuren. Gaan ze door? Moeten ze kleiner? Gemeenten in de regio nemen wisselende besluiten. Tijd voor een overzicht.

Deze kaart wordt continu bijgewerkt. Heb je een aanvulling? Mail dan naar online@destentor.nl.

De meeste ogen waren de afgelopen dagen gericht op de gemeente Rijssen-Holten, waar traditiegetrouw de strijd om het grootste paasvuur van Nederland plaats zou vinden. Zou vinden, want de gemeente besloot de wedstrijd af te gelasten. Paasbulten mogen er in afgeslankte vorm wel worden aangestoken. 

Maar de knoop werd niet in iedere gemeente op dezelfde wijze doorgehakt. Zo is in bovenstaande kaart te zien dat in meerdere gemeenten alle paasvuren zijn verboden (rood).  Ook zijn er gemeenten waar überhaupt geen paasvuur werd georganiseerd (grijs). Tot nu toe is bekend dat in zes gemeenten de vuren in aangepaste vorm (oranje) doorgaan. Dit zijn:

o Rijssen-Holten: De wedstrijd gaat niet door. De paasvuren mogen in afgeslankte vorm worden aangestoken.
o Raalte: De kleine vuren zijn afgelast. De vijf grote (Heeten, Heino (2x), Mariënheem en Luttenberg) mogen wel doorgaan.
o Bronckhorst:
De paasvuren in Velswijk Hummelo, Kranenburg en Bekveld zijn afgelast. De bulten in Baak, Halle en Hengelo mogen alleen aangestoken worden bij een oostelijke windrichting en maximaal windkracht 4. Ook moet extra bluswater geregeld worden.
o Deventer: De vuren in Schalkhaar en Dortherhoek zijn afgelast. Over de vuren in Lettele en Loo wordt op het laatste moment een beslissing genomen.
o Oldebroek: Er is één ontheffing verleend voor een paasvuur en dit mag doorgaan.  Wel moet de paasbult kleiner en is er een tank met extra bluswater in de nabije omgeving aanwezig.
o Apeldoorn: Tien paasvuren mogen doorgaan, één niet. Alleen het paasvuur achter Hotel Apeldoorn de Cantharel is afgelast.

Volledig scherm
Wat besluiten gemeenten over de paasvuren? Een overzicht. © ANP / Fotobewerking: de Stentor
  1. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug  bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
    PREMIUM
    video & update

    Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

    Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.