Volledig scherm
Gelderland is mede-organisator van het Prinsjesfestival in Den Haag dat elk jaar aan Prinsjesdag vooraf gaat. Archiefbeeld Foto Pim Ras © Pim Ras Fotografie

Gelderland wil 'Haagse aandacht' met Vierdaagse Estafettetocht

Gelderse burgemeesters, wethouders, raadsleden en inwoners hebben maandagochtend de wandelschoenen aangetrokken voor een vierdaagse estafettetocht van Nijmegen naar Den Haag. 

Gelderland hoopt met de estafette in Den Haag de aandacht te vestigen op een aantal hot-items die spelen in de provincie én de activiteiten die ze vanaf donderdag in de Hofstad organiseert. Want de provincie is tot en met Prinsjesdag mede-organisator van het jaarlijkse Prinsjesfestival.

,,Dat festival was altijd een intern Haags gebeuren'', zegt woordvoerder van de provincie Gelderland, Peter Droste. ,,De organisatie wilde dat doorbreken door de samenwerking met de provincies aan te gaan.'' Het idee is dat zij hun contacten met politieke vertegenwoordigers in de Eerste en Tweede Kamer aan kunnen halen en belangrijke items die binnen de provinciegrenzen spelen voor het voetlicht kunnen brengen. 

Vakantieparken

De provincie zet in op items als het doortrekken van de A15 en de permanente bewoning van vakantieparken, zegt Droste. Maar de festivalactiviteiten spitsen zich vooral toe op de thema's voedsel, gezondheid en sport. Gelderland pretendeert koploper te zijn op het gebied van nieuwe ontwikkelingen in de top- en breedtesport, gezondheidszorg en voeding. De samenwerkingen die er zijn bieden kansen voor innovaties die kunnen leiden tot betere sportprestaties, een gezondere levensstijl, vermindering van overgewicht en sneller herstel na sportprestaties. Aan de inwoners van Den Haag wil Gelderland vooral vertellen een aantrekkelijke provincie te zijn voor recreëren. 

Tijdens de estafette gaan de deelnemers in gesprek over thema's die lokaal en regionaal spelen. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls gaf maandagochtend om 7.00 uur op het Vierdaagse plein het startschot en donderdag finishen de estafette-deelnemers in 'stijl van de Nijmeegse Vierdaagse' op de Lange Poten in Den Haag, die voor deze gelegenheid is omgebouwd tot Via Gladiola.  Aan de estafette doen vertegenwoordigers van 23 Gelderse gemeenten mee.