Volledig scherm
© ANP

Geluidsoverlast van treinen valt relatief mee in Oost-Nederland

Inwoners van Dronten, Wijhe, Olst, Deventer, Zutphen en Lochem hebben in de regio van de Stentor de meeste geluidsoverlast van treinen. 3 procent van de bevolking ervaart ernstige hinder van voorbijrazende wagons of  rinkelende bellen van overwegen. 

Dat is weinig in vergelijking met geluidsoverlast elders in Nederland. De overlast is landelijk het grootst voor inwoners van het Brabantse Vught waar 10 procent van de bevolking klaagt over de treinen en het lawaai dat ze veroorzaken. In Raalte, Harderwijk, Twello, Zwolle en Lelystad vindt 2 procent van de bevolking de geluidsoverlast te veel van het goede. In Nunspeet, Ermelo, Meppel, Steenwijk en Ommen gaat het om 1 procent. 

165 miljoen kilometer

Datasite Local Focus legde de recentste cijfers van overlast (uit 2016) naast de spoorkaart van Nederland. Aanleiding was de nieuwe dienstregeling die afgelopen zondag is ingegaan. Passagierstreinen leggen volgend jaar 165 miljoen kilometer af, een recordaantal. Het aantal goederentreinen stijgt dan met 8 procent. Vooral in gebieden waar een spoorlijn door de bebouwde kom loopt, wordt relatief veel overlast ervaren. Daar waar intercity's hoge snelheden bereiken, loopt de hinder op. 

Het maximale geluidsplafond verschilt per regio, maar treinen mogen nooit meer dan 70 decibel geluidsbelasting veroorzaken. Met spoordempers en geluidswallen probeert netwerkbeheerder ProRail de overlast te beperken. Eerder dit jaar klaagden inwoners van Deventer over ernstige geluidsoverlast, vooral 's nachts. Ze pleiten voor allerlei maatregelen die er nog niet van zijn gekomen.

Local Focus haalde de cijfers uit uit de Gezondheidsmonitor, een enquête-onderzoek van CBS, RIVM en de GGD's. In 2016 deden daar 387.000 mensen aan mee.