Gemeentelijke heffingen in Oost-Nederland nemen fors toe: alle gemeenten verwachten meer inkomsten
Huishoudens in Oost-Nederland gaan dit jaar flink meer betalen aan gemeentelijke heffingen. Alle gemeenten verwachten dit jaar meer inkomsten uit heffingen, zo blijkt uit onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Delen per e-mail
Vooral de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten stijgen fors. Gemeenten moeten de reinigingsheffingen verhogen omdat de kosten stijgen. Dat laatste komt volgens de statistici vanwege ‘de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen als glas, plastic en papier’. Deze heffingen mogen wettelijk nooit meer opbrengen dan de kosten.
Bijna driekwart van de gemeentelijke belastingen wordt opgehaald uit de onroerendezaakbelasting (ozb), uit de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Volgens het statistiekbureau stijgt de opbrengst uit deze heffingen dit jaar flink: voor de afvalstoffenheffing gaat het om de grootste stijging sinds 1995, voor de ozb gaat het om de grootste stijging sinds 2004.
Miljoenen
De gemeente Berkelland verwacht dit jaar relatief gezien in Oost-Nederland de grootste klap uit de gemeentelijke heffingen te slaan. Naar verwachting wordt er dit jaar 22,1 miljoen euro opgehaald. Vorig jaar ging het om 18,6 miljoen euro; een verwachte toename van 18,6 procent.
De gemeente Epe verwacht 0,9 procent meer inkomsten uit de gemeentelijke belastingen. Met die relatief geringe toename bungelt Epe onderaan van alle gemeenten in Oost-Nederland. Vorig jaar inde Epe 18,2 miljoen euro. De gemeente verwacht dit jaar 18,3 miljoen euro binnen te halen. Geen enkele gemeente in Oost-Nederland verwacht dit jaar minder opbrengsten uit de gemeentelijke belastingen.
Bekijk hier hoeveel extra inkomsten jouw gemeente dit jaar verwacht
Landelijk beeld
Van de belangrijkste gemeentelijke heffingen neemt dus vooral de opbrengst uit de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten het meest toe, een plus van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in 2020 begrootten gemeenten al een forse toename, toen met 8,4 procent.
Gemeenten innen ook 5,8 procent meer ozb. ‘Veel gemeenten geven aan dat een verhoging van de ozb één van de maatregelen is om de begroting sluitend te maken’, lichten de CBS-onderzoekers toe. De opbrengsten van deze belasting kunnen stijgen als WOZ-waardes van gebouwen en/of grond omhoog gaan, het aantal panden toeneemt of als gemeenten de tarieven verhogen.
Ook de rioolheffing stijgt met 2,6 procent tot 1,7 miljard euro. Dat is iets hoger dan de gemiddelde jaarlijkse stijging van 1,9 procent over de afgelopen vijf jaar. Slechts 16 van de 353 gemeenten verwachten dit jaar minder geld op te halen uit heffingen dan vorig jaar.
Toerismebelasting
Amsterdam krijgt een grote klap te verduren voor wat betreft de toeristenbelasting. De gemeente ontving weinig buitenlandse toeristen vanwege de vele reisbeperkingen door het coronavirus. Daardoor verwacht Amsterdam slechts 56,5 miljoen euro aan toerismebelasting te innen, waar deze van tevoren had gerekend op bijna 200 miljoen euro. Het Rijk heeft gemeenten voor 100 miljoen euro gecompenseerd voor de misgelopen toerismebelasting in de periode van 1 maart tot en met 1 juni.
In de meeste andere gemeenten bleven de inkomsten uit toerismebelasting gelijk of stegen die zelfs. Nederlanders gingen afgelopen zomer massaal op vakantie gingen in eigen land, waardoor vooral huisjes- en kampeerterreinen de klap van het coronavirus konden opvangen.
Bekijk hier onze meest bekeken video’s van dit moment.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Gek op carnaval? Doe hier mee aan de langste digitale polonaise van Oost-Nederland!
Tsja, carnaval. Het feest van uitbundige verkleedpartijen, heel veel liters bier, prachtige praalwagens en natuurlijk... de polonaise! Helaas zullen de festiviteiten dit jaar vanwege corona heel anders verlopen dan ‘normaal’. Maar niet getreurd, want bij de Stentor hebben we iets bedacht om tóch het ultieme carnavalsgevoel te krijgen! -
PREMIUM
Alle duurzame ogen op Lochem gericht: ‘Proef met waterstofgas voor alle monumentenbezitters in het land interessant’
Elke bezitter van een monumentaal huis in Nederland vraagt zich af of zulke panden überhaupt energiezuiniger kunnen worden. Vanwege de monumentale status mogen ze immers nauwelijks worden verbouwd. Het antwoord wordt dit jaar wellicht in Lochem gevonden. Vijftien oude huizen stappen als proef van aardgas over op waterstof. ,,We gaan ontdekken hoe de leidingen op dit gas gaan reageren.’’ -
PREMIUM
Verwarming elektrische bussen valt uit, Keolis zet dieselbussen in
Keolis heeft vandaag ‘enkele dieselbussen’ ingezet omdat de verwarming van een aantal elektrische bussen het niet deed. De vervoerder houdt in totaal elf dieselbussen paraat voor het geval er door de extreme kou nog meer verwarmingsproblemen ontstaan. -
Video van de Dag | Buurman helpt doofblinde Hilda op bijzondere manier buurt door
De dag zit er bijna weer op! Sluit ’m af met onze mooiste, grappigste of meest bijzondere video van vandaag. Deze moet je écht nog even zien! -
Video van de dag | Spectaculair! Grote zwerm spreeuwen zorgt voor kunstwerk in de lucht
Nog niet uitgekeken? Hieronder vind je onze meest bekeken video’s van vandaag:
-
VIDEO
Nieuws gemist? Uitgebreide reconstructie in De Krim en enorme schok voor GA Eagles-aanvaller. Dit en meer in jouw overzicht
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
PREMIUMkaart
Begrafenis booming business: forse groei aantal uitvaartondernemingen in Flevoland en Apeldoorn
Uitvaartondernemingen in Apeldoorn en Flevoland schieten de laatste vijf jaar als paddenstoelen uit de grond. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). In Apeldoorn verdubbelde het aantal zelfs. ,,Ik zou hier niet meer beginnen.” -
PREMIUM
Sticks gaat met De Nieuwe Oost en zijn hiphoplabel talenten helpen: ‘Ik word een soort oom die af en toe mee rapt’
Zwollenaar Junte Uiterwijk (38) gaat samen met productiehuis De Nieuwe Oost en zijn hiphoplabel Fakkelteit Recordings nieuw talent begeleiden. Ieder jaar willen zij twee talenten op weg helpen. Doel: een release via het label van Sticks, zoals de artiestennaam luidt van Uiterwijk.