Volledig scherm
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) (archieffoto) © ANP

Gemeenten in Oost-Nederland op ramkoers met staatssecretaris over taaltoets voor vluchtelingen

Zeven gemeenten in de regio toetsen niet of een vluchteling de taal wel leert. Iets dat ze van staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) wél moeten doen, wanneer deze een uitkering krijgt. Enkele gemeenten schatten enkel de taalvaardigheid. Zo omspringen met uitkeringen, is voor Van Ark onacceptabel.

De gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Epe, Hardenberg, Lochem, Olst-Wijhe en Zeewolde liggen op ramkoers met staatssecretaris Van Ark. Zij voeren haar beleid rondom uitkeringen niet uit zoals de staatssecretaris zou willen.

De zeven gemeenten uit het verspreidingsgebied van de Stentor toetsten het taalniveau niet van een vluchteling met uitkering. Dit terwijl de Rijksoverheid dat wel voorschrijft. De gemeenten moeten zo controleren of de vluchtelingen wel het taalniveau halen waarmee ze recht hebben op een uitkering. Het zogenoemde groep 8-niveau. Een taaleis die voor iedere uitkeringsontvanger geldt. Vluchteling of niet. Door de controle moet het aantal vluchtelingen met een uitkering afnemen.

Betaalde baan

Te weinig vluchtelingen hebben namelijk een betaalde baan in Nederland, zo werd de regering duidelijk uit onderzoek van het CBS. Van de vluchtelingen die sinds 2014 naar Nederland kwamen, had na 2,5 jaar ‘slechts’ elf procent een baan. De vluchtelingen met verblijfstatus zijn te afhankelijk geworden van een bijstandsuitkering, stelde de regering vast. Die krijgen ze overgemaakt van de gemeente waarin ze wonen, om daarmee de aanlooptijd naar een betaalde baan te overbruggen.

Een baan die vaak uitblijft, waardoor de vluchteling blijft ‘hangen’ in diezelfde uitkering. Zoiets is ‘onacceptabel’, laat staatssecretaris Van Ark schriftelijk aan de Stentor weten. ,,Het is onacceptabel dat, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt, mensen onnodig aan de kant blijven staan.’’ Bovendien moet iedere uitkering, ook die van vluchtelingen, door de belastingbetaler betaald worden. Een extra belastingdruk.

Taalachterstand

Eén van de oorzaken waardoor vluchtelingen blijven hangen, is een taalachterstand. Nieuwkomers moeten daarom, zo vindt de regering, vanaf dag één de taal leren. Gemeenten moeten dat toetsen.

Vluchtelingen spreken nu soms te slecht Nederlands om überhaupt kans te maken op een baan. Soms is het Nederlandse taalniveau lager dan dat van een groep 8-leerlingen. Daarom stelt Van Ark als harde eis dat gemeenten het taalniveau controleren.

  1. Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart
    PREMIUM
    kaart

    Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart

    Hoe welkom ben je als homo in de kerk? Dat kun je voor 426 geloofsgemeenschappen in Nederland al checken op de website Wijdekerk.nl. Mede-oprichter en voorzitter van deze stichting is Miranda Terpstra-van de Kerk uit Warnsveld. Zij was genomineerd voor de Jos Brink Innovatieprijs die gisteren door minister Van Engelshoven (Emancipatie) werd uitgereikt. ,,Ik hoop dat kerken hun excuses gaan aanbieden.’’