Volledig scherm
© ANP

Gemist? Boeren bereiden zich opnieuw voor op acties En: Hoe berg je een garnalenkotter in gebied waar het ‘behoorlijk kan spoken’?

JOUW REGIONIEUWSBen je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Dit is het nieuws van zaterdag 7 december. 

Boeren zijn boos - In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.

Keurmerk - Het bestuur van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft het plan opgevat een keurmerk in te voeren voor supermarkten. Die moeten in ruil daarvoor voor ‘een eerlijke prijs en verdeling van de marge’ zorgen. Tegelijkertijd wil FDF een betaald lidmaatschap voor de actiegroep invoeren. En de betalende bedrijven moeten voorrang krijgen bij het leveren aan supermarkten én een hogere prijs voor hun producten ontvangen dan andere boeren.

Garnalenkotter - Urker garnalenkotter Lummetje ligt op de bodem van de Noordzee. Rijkswaterstaat maakt komende week bekend wie het schip gaat bergen. Hoe haal je een scheepswrak van 100 ton naar boven op een plek waar ‘het behoorlijk kan spoken’? Bergingsexpert Klaas Scheffer uit Urk: ,,Een Urker die het wrak bergt, dat zou ik heel mooi vinden.”

Pluryn - Jeugdzorginstelling Pluryn heeft de gemeenten waarmee ze samenwerkt overvallen met het besluit De Hoenderloo Groep op te heffen. Deze gemeenten, verantwoordelijk voor de jeugdzorg, willen zo snel mogelijk weten wat hiervan de gevolgen zijn. 

Obesitas - Zwolse studenten krijgen korting bij de McDonald’s. In een tijd dat obesitas het grote gevaar voor de gezondheid is en de medische wereld zelfs nadenkt over maagverkleining bij kinderen, kunnen studenten van Deltion in Zwolle korting krijgen bij de McDonald’s. Artsen maken zich zorgen. ,,Natuurlijk hebben ze daar ook salades. Maar ze komen voor het vette eten.” 

Racisme - De voetbalwedstrijd Columbia 3 - Warnsveldse Boys is vanmiddag gestaakt wegens wanordelijkheden. Volgens de bezoekers omdat een negroïde speler van hen meerdere keren racistisch bejegend is door een voetballer van de Apeldoornse ploeg. 

PREMIUM VERHAAL 

Dagboek verloskundige Marlies Koers uit Deventer moet nog verschijnen maar de internationale filmrechten zijn al verkocht

Verloskundige Marlies Koers (28) uit Deventer baart opzien met haar eerste boek Dagboek van een verloskundige. Eerst stonden de uitgevers in de rij om het uit te geven en nu zijn de serie- en filmrechten ook al verkocht. Het boek zelf moet overigens nog verschijnen. Dat gebeurt in juni volgend jaar.