Volledig scherm
Gerrit Rappard (60) met zijn uitgedroogde landerijen. © Arjan Gotink

Gemist? Boeren in de knel door droogte, fatale woningbrand Nieuwleusen mogelijk aangestoken

Jouw regionieuwsBen je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Dit is het nieuws van vrijdag 19 juli.

Boeren staan droog -  Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten.

Brand Nieuwleusen - De politie sluit in het onderzoek naar de fatale brand in Nieuwleusen van afgelopen zondag niet uit dat er sprake is van brandstichting. Ook de komende dagen worden nog mensen verhoord. 

Onweer in aantocht - Wie er dit weekend op uittrekt moet voor zaterdagmiddag rekening houden met flinke onweersbuien, die met hagel en windstoten gepaard gaan. Het KNMI heeft voor dat dagdeel nu al code geel afgekondigd, waarschijnlijk mede als waarschuwing voor organisatoren van evenementen en markten.

Dode bij Zwarte Cross - Op de camping van de Zwarte Cross is vanmiddag iemand overleden. Het gaat om een 18-jarige man uit Vragender, een dorpje vlak bij het festival. Dat melden meerdere bronnen aan deze site. Zij bevestigen ook dat hij een natuurlijke dood is gestorven.

Alarm om accu-opslag - Nieuwe regelgeving voor de bedrijfsmatige opslag van accu’s laat veel te lang op zich wachten. Pas eind 2020 is de richtlijn die dit moet regelen gereed en dat leidt tot levensgevaarlijke situaties. Daarvoor waarschuwen brand- en risicodeskundigen en het Instituut Fysieke Veiligheid. ,,Vroeg of laat gaan slachtoffers vallen.”

Premium-verhaal van de dag

Misbruik - Veluwenaar Erik praat niet graag over zijn jeugd, waarin hij te maken had met seksueel misbruik en geweld. Maar aan andere kant ziet hij het als zijn plicht om er juist wel over te vertellen. ‘Heel lang wilde ik geen kinderen, uit angst dat ik het misbruik zou doorgeven’

Volledig scherm
Erik heeft veel steun gevonden in het geloof, bij het verwerken van trauma's van kindermishandeling uit zijn jeugd. Hij adviseert: ‘praat er over’. © Rob Voss
  1. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug  bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
    PREMIUM
    video & update

    Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

    Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.