Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. Dat meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie, woensdag in een verklaring.
Volledig scherm
Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. Dat meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie, woensdag in een verklaring. © ANP

Gemist? Bouwer van prefab-woningen stopt na talloze gebreken en geen zwarte piet in Apeldoorn tijdens de landelijke intocht

JOUW REGIONIEUWSBen je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Dit is het nieuws van dinsdag 17 september.

Stop - Bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde stopt met het bouwen van de zogenoemde Spaarhuizen. Het bedrijf richt zich voorlopig enkel op het afhandelen van de klachtenregen na talloze gebreken met de geplaagde prefab-woningen. Ook maakt Slokker nog één project af in Huizen.

Geen zwarte piet - Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn, dit jaar, zal geen enkele piet volledig zwart geschminkt zijn. Er worden alleen roetveegpieten ingezet. Dat hebben omroeporganisatie NTR en de gemeente Apeldoorn afgesproken. Daarmee wordt het klassieke beeld definitief achtergelaten.

De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 16 november. Ook in Het Sinterklaasjournaal, in de week voorafgaand aan de intocht, zullen uitsluitend roetveegpieten te zien zijn die niet volledig zwart geschminkt zijn.

Overleden - Johanna Maria Besseling-Levers uit Ruurlo, de oudste inwoner van Gelderland, is afgelopen zaterdag (14 september) overleden. Ze is 110 jaar en 33 dagen oud geworden. Zij was de op vier na oudste inwoner van Nederland.

Opgepakt - Nog twee minderjarigen uit Zwolle zijn aangehouden vanwege de beroving van een 15-jarig meisje op 8 september op de Hasselterdijk bij Stadshagen. Vorige week dinsdag werd al een eerste verdachte gearresteerd. De drie worden verhoord over mogelijke rol bij de beroving, aldus de politie.

Top 3 - Restaurant The Lemon Tree van Valentijn Bergers ging op Valentijnsdag open. Vernieuwend, anders, verrassend, moest het zijn. Tegen de stroom in opende de Deventenaar in ‘zijn stadje’ een restaurant dat in de buurt komt van zijn droom. Zeven maanden later bestormt het restaurant de hitlijsten en wordt deze maandagavond derde in de strijd van The Fork, waarbij de Michelinsterrenkoks van Nederland nieuw geopende restaurants nomineren.

PREMIUM verhaal van de dag

Speciale pen uit Zwolle maakt einde aan pijnlijke ‘tattoopunten’ bij behandeling kankerpatiënten

Ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf strijden elk jaar voor een plaats in de prestigieuze Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel. Annelies Maas en Roland Kortenhorst van Medical Precision uit Zwolle gooien hun Comfort Marker 2.0 in de strijd.

Hun uitvinding maakt voor veel kankerpatiënten een einde aan een pijnlijke behandeling in het ziekenhuis, zeggen Annelies Maas (61) en Roland Kortenhorst (61) van het Zwolse bedrijf Medical Precision. Het echtpaar ontwikkelde een ‘pen’ waarmee radiotherapeuten referentiepunten zetten op het lichaam van een patiënt. Die punten zijn belangrijk om een tumor zo goed mogelijk te bestralen.