Pegida oproep Zwarte pieten Apeldoorn
Volledig scherm
Pegida oproep Zwarte pieten Apeldoorn © Screenshot

Gemist? Pegida roept op om als zwarte piet te komen tijdens de intocht in Apeldoorn en boeren krijgen na protesten hun zin

JOUW REGIONIEUWSBen je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Dit is het nieuws van maandag 14 oktober. 

Knarsende treinenHet knarsende en knerpende geluid dat treinen in Deventer maken, moet binnenkort verleden tijd zijn. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur deed vandaag bij het centraal station de toezegging dat in twee bochten in het spoor, die de overlast veroorzaken, de ‘smeerpottenmethode’ wordt toegepast.

Pegida - Pegida Nederland roept via Twitter op om zaterdag 16 november massaal als Zwarte Piet naar Apeldoorn te komen. De burgerbeweging is het er niet mee eens dat bij de landelijke sinterklaasintocht alleen roetveegpieten welkom zijn. 

Belevingswoning - Het is er volgepakt met materialen en schilders, installateurs en stoffeerders lopen in en uit. Er is flink reuring aan de Galjoenstraat 39 in Dronten, waar Oost Flevoland Woondiensten is begonnen met het inrichten van een‘belevingswoning’. Door het inzetten van domotica en andere slimme vindingen moeten mensen dus langer thuis kunnen blijven wonen. Dat laten zien in deze woning is een uitdaging, want volgens Westmaas is dit wel ‘de meest beroerde woning’ voor een dergelijk project.  Met andere woorden: als het hier lukt, dan kan het bijna overal.

Gezocht - In de nacht van vrijdag op zaterdag ontstond brand in de rieten kap van een villa aan de Rijsstraatweg in Voorst. Omwonenden tipten de politie over siervuurwerk dat kort voor de brand zou zijn afgestoken in de buurt van de kapitale villa. De woning liep daarbij grote schade op. De politie hoopt dat de dader(s) van de uitgebrande villa in Voorst zichzelf melden. Zeker als blijkt dat er sprake was van een ongeluk.

Boerenprotest - In het dossier Boerenprotesten hebben we alle artikelen verzameld over de boerenprotesten vandaag. Van chaos op de wegen in en rondom Zwolle tot protesten in Zwolle en Lelystad en waarom deze zes boeren vandaag hun stem lieten horen. 

PREMIUM-verhaal van de dag - Restauratie moet kerkorgel Zwartsluis ruige, stoere en bruisende klank teruggeven

Een grondige restauratie moet er voor zorgen dat het orgel in de hervormde kerk in Zwartsluis weer net zo klinkt als in 1796. Na drie jaar arbeid, dat regelmatig stil lag door het uitblijven van betalingen, leverde orgelmaker Rudolf Knol in dat jaar het Sluziger orgel op. ,,Toen moet het fantastisch hebben geklonken maar eerdere ingrepen hebben de klank geen goed gedaan’’ , zegt organist Arjan Wegerif over het rijksmonument. De ruige, stoere en bruisende klank hopen we na de restaura­tie terug te hebben.