Een specht zit vastgeplakt aan boom, onbedoeld slachtoffer van de strijd tegen de eikenprocessierups.
Volledig scherm
Een specht zit vastgeplakt aan boom, onbedoeld slachtoffer van de strijd tegen de eikenprocessierups. © Dablad van het Noorden

Gemist? Specht vastgeplakt aan boom. En: megaboete voor megamodezaak

jouw regionieuwsBen je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Dit is het nieuws van donderdag 21 mei.

LIJM
Een specht die vastzit op een lijmband, een vleermuis die niet los weet te komen, onschuldige rupsen die dood uit bomen op de Veluwe vallen, jonge koolmezen en pimpelmezen die verhongeren bij gebrek aan voedsel: onze strijd tegen de eikenprocessierups kost heel wat onschuldige dieren het leven. 

MEGABOETE
Megamodezaak ARO in Oene moet 100.000 euro betalen aan de gemeente Epe. Die dwangsom kreeg het bedrijf opgelegd voor het niet verwijderen van 110 tijdelijke parkeerplekken. Het einde van dit slepende conflict lijkt nog niet in zicht.

BOERENOORLOG
Het rommelt binnen de boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Twee bestuursleden zijn helemaal klaar met hun radicale voorman Mark van den Oever. Eén van hen is Jeroen van Maanen, de boer uit Zeewolde die namens FDF onderhandelde met landbouwminister Carola Schouten.

SLOOP OF HOOP
Het is er ijskoud in de winter. En vochtig ook. Nauwelijks geïsoleerd. Veel mensen zouden juichen als ze 6000 euro krijgen om een dergelijk huis te verlaten. Maar niet Liesbeth Peper uit Olst. De 81-jarige bewoner van een naoorlogse noodwoning aan de Olsterkampweg hoopt vurig dat haar huisje gespaard blijft van de sloop, die begin 2021 gepland staat.

DODELIJK ONGEVAL
Dramatisch ongeluk bij Dalfsen: vrouw (73) komt per ongeluk naast fietspad terecht en overlijdt na botsing met auto. Dat gebeurde rond een uur of drie. De vrouw (73) op de fiets werd geschept op de Tolhuisweg bij Dalfsen. Daarbij kwam ze om het leven. 

DRUK OP DE N35
Had je al het idee dat het alsmaar drukker wordt op de N35 tussen Wijthmen (bij Zwolle) en Nijverdal? Dat klopt! Uit een onderzoek van de overheid blijkt dat het verkeer in de afgelopen jaren met een kwart is toegenomen. En dat is - met een kleine omweg - goed nieuws, hoopt de provincie Overijssel.

DIT DEDEN WE VANDAAG
Het terras mag je nog niet op, pretparken zijn dicht en losgaan op een festival behoort voorlopig ook niet tot de mogelijkheden. Toch genoten de meesten van ons vandaag volop van een zonovergoten Hemelvaartsdag. We hielden de loop van de dag voor je bij in ons liveblog. Lees hier wat er in de regio gebeurde. En hier kun je lezen hoe Hemelvaartsdag in de rest van het land verliep.

Was je vandaag vroeg uit de veren of bleef je gewoon lekker de hele dag thuis of zocht je drukte van strand en water op? Hieronder zie je een aantal video's van wat anderen deden op Hemelvaart: