Volledig scherm
Beeld van Gökmen Tanis, gemaakt door een surveillancecamera. © AP

Gökmen Tanis op 1 juli voor de rechter voor aanslag 24 Oktoberplein

Gökmen Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechtbank verschijnen als verdachte van de schietpartij in een Utrechtse tram, op maandag 18 maart. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk.

De zitting vindt plaats op de rechtbank in Utrecht en is de eerste openbare gelegenheid in de zaak tegen Tanis (37). De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld, maar is een zogeheten pro-formazitting. Daarbij wordt het onderzoek besproken en hoe de zaak verder behandeld zal worden. De rechter-commissaris heeft al eerder besloten dat Tanis tot die zitting in voorarrest blijft.

Zittingen van de rechtbank zijn openbaar te bezoeken. Voor publiek wordt ook een videozaal opengesteld.

  1. Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart
    PREMIUM
    kaart

    Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart

    Hoe welkom ben je als homo in de kerk? Dat kun je voor 426 geloofsgemeenschappen in Nederland al checken op de website Wijdekerk.nl. Mede-oprichter en voorzitter van deze stichting is Miranda Terpstra-van de Kerk uit Warnsveld. Zij was genomineerd voor de Jos Brink Innovatieprijs die gisteren door minister Van Engelshoven (Emancipatie) werd uitgereikt. ,,Ik hoop dat kerken hun excuses gaan aanbieden.’’