De temperatuur is op tweede pinksterdag aangenaam, maar er trekken buien over ons land.
Volledig scherm
De temperatuur is op tweede pinksterdag aangenaam, maar er trekken buien over ons land. © ANP

Haal de paraplu maar weer tevoorschijn: pinksterweekend eindigt nat (mét onweer)

Wie dit extra lange weekend graag gebruikt om buiten te genieten van het weer, doet er goed aan dat vandaag te doen. Tweede pinksterdag pakt namelijk minder fraai uit dan de eerste. Houd de paraplu bij de hand en de regenradar in de gaten want er zijn buien op komst. Soms met een klap onweer.

Dat is de voorspelling van Diana Woei, weervrouw bij Weerplaza. Terwijl het vandaag overdag op veel plaatsen droog en aangenaam weer is, waarbij de temperatuur tussen de 18 en 21 graden ligt, is er vanaf vanavond al zeer plaatselijk kans op een enkele bui. 

Morgen is de kans op buien in het hele land groter, stelt Woei. Mogelijk mét onweer. ,,Een vlak lagedrukgebied bepaalt op maandag het weer in ons land. Wolken en enkele buien trekken langzaam van zuid naar noord over ons land’’, aldus Woei. Soms is het een tijdje droog. Vooral in de vroege ochtend, eind van de middag en in de avond komen er enkele buien voor. Met maxima van 18 tot 23 graden is het wel aangenaam warm. 

De weersverwachting voor maandag (tweede pinksterdag), dinsdag en woensdag.
Volledig scherm
De weersverwachting voor maandag (tweede pinksterdag), dinsdag en woensdag. © Weerplaza

Natte juni

De maand juni is tot nu toe bovengemiddeld nat, merkt Woei op. In de eerste dagen van juni vielen er soms stevige buien met onweer, lokaal veel regen en zware windstoten. Bij hoofdstation De Bilt is bijvoorbeeld 44 mm regen opgevangen terwijl er normaal in de hele maand juni 66 mm neerslag valt. Drie keer werd code oranje afgegeven.

Deze week is de lucht ook tamelijk onstabiel met een aantal buien met op sommige plaatsen veel regen. Een klap onweer behoort tot de mogelijkheid, maar waarschijnlijk pakken de buien minder heftig uit dan in de eerste dagen van juni.