Volledig scherm
De Kamper Kogge vaart herinnert aan het Hanzetijdperk. In 2016 werden de internationale Hanzedagen in Kampen gehouden. Dit jaar is Rostock aan de beurt, waarbij naast de nostalgie vooral de economische kansen centraal staan. © foto freddy schinkel

Hanze inspiratiebron voor modern zaken doen

Ondernemers uit Oost-Nederland gaan bekijken wat hun economische kansen zijn in de Noord-Duitse regio Rostock. Onder de ‘vlag’ van de Hanze brengen ze in juni een tweedaags bezoek aan de regio.

Het Hanzeverbond was eeuwen geleden een succesvolle organisatie voor het economisch handelsverkeer in Noord-Europa. Lange tijd was de Hanze niet veel meer dan nostalgie, maar de laatste jaren wordt de economische factor weer belangrijker. Er worden steeds meer activiteiten ontplooid om de Hanze naast toerisme een steeds bredere economische betekenis te geven. De reis naar Rostock, waar op 21 en 22 juni de internationale Hanzedagen gehouden worden, is daar een voorbeeld van. Er is ruimte voor 25 ondernemers om mee te gaan. Organisator Trade Office (Kennispoort Regio Zwolle) is de werving van gegadigden gestart. Naast de economische missie organiseert de provincie Overijssel een studiereis naar Rostock over klimaat en waterveiligheid.

Georganiseerd

Het Hanze stedenverbond omvat ongeveer tweehonderd steden in zestien landen. De handelsmissie naar Duitsland is dan ook veel breder van opzet dan alleen de regio Zwolle. In Rostock, waar 206.000 mensen wonen en met een universiteit binnen de grenzen, kunnen de Nederlandse ondernemers kennis maken met een goed georganiseerd bedrijfsleven, dat is onderverdeeld in zeven sectoren. Onder andere de martieme industrie, de high-tech, toerisme en service-sector zijn er goed ontwikkeld. In elke sector zijn weer zeven thema’s geselecteerd. ,,Er kan dus heel gericht contact worden gemaakt met bedrijven die interessant kunnen zijn", aldus Edwin ter Burg van Trade Office.