De koninginnepage op een vlinderstruik. De prachtige vlinder is zeldzaam in Oost-Nederland.
Volledig scherm
De koninginnepage op een vlinderstruik. De prachtige vlinder is zeldzaam in Oost-Nederland. © Betty Kloosterman

Het kan weer: tuinvlinders tellen. En met een beetje geluk spot je in Oost-Nederland de koninginnepage

Het kan vanaf vandaag weer: vlinders tellen. En met een beetje geluk spot je in Oost-Nederland de heivlinder en de koninginnepage in je tuin want deze bijzondere vlinders houden van zomerse warmte.

Vlinders zijn een belangrijke graadmeter voor een gezonde natuur, daar waar veel vlinders voorkomen gaat het goed. Om zicht te houden op de aantallen en de verschillende soorten vlinders organiseert de Vlinderstichting de tuinvlindertelling. Dit jaar voor de elfde keer.
Volgens projectleider Anthony Stip van de Vlinderstichting kan het maar zo zijn dat dezer dagen de koninginnepage door je tuin fladdert. Of de heivlinder. ,,Op de Veluwe wordt de heivlinder rond deze tijd actief. Zeker nu het zo droog is. Ze komen vanuit de heigebieden naar de dorpen. De kans is groot dat je er eentje spot.’’

Imposant

Stip verwacht ook veel koninginnepages te zien. Een van zijn favoriete vlinders. ,,De koninginnenpage is zo mooi, heeft een prachtig patroon ook. En groot dat ‘ie is, echt een heel imposante verschijning’’, weet de vlinderexpert. ,,Deze vlinder komt van oorsprong uit Zuid-Europa maar dankzij de warme zomer vorig jaar, is hij dit voorjaar al gezien in de regio. De koninginnepage doet het super bij warmte.’’

Tuinvlinders tellen kan vanaf vandaag tot en met zondag 28 juli. Het advies is om een zonnig moment op de dag te kiezen. ,,Dan laten de meeste vlinders zich zien. Vlinders zijn vooral actief tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags. Mocht warmer zijn dan 25 graden, dan kun je beter voor elven gaan tellen, of na vijf uur.’’

Vijf tips voor een tuin vol vlinders

Fleurige vlinders die door je tuin fladderen, wie wil dat nu niet? Met deze tips van de Vlinderstichting moet het lukken.

1. Koop een vlinderplant - Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Iedere vlinder heeft zo zijn eigen voorkeur. Hoe meer nectar, hoe meer vlinders in je tuin
2. Tegel eruit, plant erin - Maak je tuin (nog) groener. Niet alleen goed voor vlinders en biodiversiteit, maar ook voor waterberging.
3. Gebruik geen gif - Een vlinder die drinkt in een tuin waar gif is gebruikt, zal dat waarschijnlijk niet overleven. En ook bijen en andere insecten hebben hier last van.
4. Koop een rupsenplan - Zonder rupsen zijn er geen vlinders... dus zorg ook voor voedsel voor rupsen. Ze eten vaak wilde planten, die je gemakkelijk in een hoekje kwijt kunt. Je kunt ook gewoon een polletje brandnetel laten staan.
5. Zorg voor een veilige plek in de winter - Eitjes, rupsen en poppen verstoppen zich in de winter tussen de planten. Ruim dus niet alles op, maar geef ze een plek om te schuilen.

  1. Rij-instructeur Arnold is positief over de toekomst: ‘Al wordt het een uitdaging om de achterstanden in te halen’
    PREMIUM
    Een nieuw begin

    Rij-instruc­teur Arnold is positief over de toekomst: ‘Al wordt het een uitdaging om de achterstan­den in te halen’

    Nog lang niet alle beroepen kunnen weer aan de slag, maar na de versoepelingen van de afgelopen maand kunnen we al wel weer wat meer in deze coronatijden. We praten met mensen die er mee te maken hebben. Wat deden ze de afgelopen maanden en hoe zien ze de toekomst? Vandaag: Arnold Dijkhuizen (39), eigenaar van Verkeersschool Dijkhuizen in Elburg.