Volledig scherm
PREMIUM
Een hoge luchtdruk kan van invloed zijn op jouw kookkunsten. © Dreamstime

Hierdoor kookt het water nu minder snel dan anders...

‘Extreem hoog’, ‘opvallend’ en ‘bijzonder’. Op meerdere plekken in Nederland worden vandaag records gebroken als het om de luchtdruk gaat. Velen zullen volgens de kenners nog nooit zo’n hoge druk hebben meegemaakt. Maar wat merk je er eigenlijk van?

Op veel barometers is de druk deze ochtend tussen 1046 en 1048 hPa (hectopascal). De hoogste drukwaarden worden gemeten in het zuiden van het land, waar de plaatselijke records bij bosjes vallen. Maar ook in bijvoorbeeld Flevoland is het all-time provincierecord gesneuveld.

Raymond Klaassen, meteoroloog bij Weerplaza, stelt dat mensen thuis mogelijk te maken krijgen met ‘de hoogste waarde die ze ooit op hun barometer hebben afgelezen’. Maar een landelijk record op een officieel station zit er volgens de weerman niet in. Dat staat nu op 1053 hPa, gemeten op 23 januari 1907. Het KNMI noteerde zelf 1050,0 hPa als hoogste gemeten druk, dat was op 26 januari 1932 in De Bilt.

Toch zullen maar weinig mensen vanochtend zijn opgestaan met het gevoel dat er zich een bijzonder weersverschijnsel afspeelt deze dag. Want die hoge luchtdruk, daar merk je niets van. Toch? Nou, ja én nee. Klaassen legt uit hoe dat zit.

  1. Konijnenparadijs bij Willemsoord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’
    PREMIUM
    video

    Konijnenpa­ra­dijs bij Willems­oord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’

    Met het instorten van de schuur stort ook de wereld van Anniek Overwijk in. De eigenaresse van Stichting Opvang Konijnenparadijs, net buiten Willemsoord op de grens van Friesland en Overijssel, vreest het ergste voor de bijna zeventig konijnen in de schuur. ,,Het was janken, janken en nog eens janken’’, zegt ze, als de brandweer bezig is loshangende dakdelen te verwijderen. Enkele uren later kan Anniek opgelucht ademhalen.