Volledig scherm
PREMIUM
De eikenprocessierups wordt flink bestreden, maar expert Henry Kuppen (niet op de foto) verwacht dat de piek weldra voorbij is. © FOTO HISSINK

Hoe lang hebben we nog last van de eikenprocessierups?

Henry Kuppen is directeur van boom- en bodemadviescentrum Terra Nostra en lid van het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit. Als iemand ons kan vertellen wanneer we nu eindelijk van die vervelende eikenprocessierups af zijn, dan is hij het wel. ,,De top is voor deze zomer voorbij, echt waar. Maar het kan wel acht jaar duren voor een brandhaar daadwerkelijk is verdwenen.”

Ook Kuppen wordt als expert de laatste weken overvraagd over het E-woord. Of als iets minder vleiende variant het J-woord, waarbij de ‘jeukrups’ nu al een gooi doet om in december tot woord van het jaar verkozen te worden. Hoe dan ook, met zijn brandende haren staat de eikenprocessierups met stip op één als het gaat om vervelende zomerdiertjes. ,,Juni en toch ook juli zijn de topmaanden”, zegt Kuppen, in negatieve zin. ,,Maar de piek is toch wel voorbij. De nesten worden vaster, de rupsen gaan naar het poppenstadium om daarna een vlinder te worden.”

 1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.
 2. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
  PREMIUM
  video & update

  Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

  Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.