Volledig scherm
PREMIUM
De eikenprocessierups wordt flink bestreden, maar expert Henry Kuppen (niet op de foto) verwacht dat de piek weldra voorbij is. © FOTO HISSINK

Hoe lang hebben we nog last van de eikenprocessierups?

Henry Kuppen is directeur van boom- en bodemadviescentrum Terra Nostra en lid van het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit. Als iemand ons kan vertellen wanneer we nu eindelijk van die vervelende eikenprocessierups af zijn, dan is hij het wel. ,,De top is voor deze zomer voorbij, echt waar. Maar het kan wel acht jaar duren voor een brandhaar daadwerkelijk is verdwenen.”

Ook Kuppen wordt als expert de laatste weken overvraagd over het E-woord. Of als iets minder vleiende variant het J-woord, waarbij de ‘jeukrups’ nu al een gooi doet om in december tot woord van het jaar verkozen te worden. Hoe dan ook, met zijn brandende haren staat de eikenprocessierups met stip op één als het gaat om vervelende zomerdiertjes. ,,Juni en toch ook juli zijn de topmaanden”, zegt Kuppen, in negatieve zin. ,,Maar de piek is toch wel voorbij. De nesten worden vaster, de rupsen gaan naar het poppenstadium om daarna een vlinder te worden.”