Horeca in regio over opening terrassen: ‘Alsof je een Ferrari krijgt, maar slechts 25 kilometer per uur mag’
De terrassen gaan weer open. Weliswaar beperkt maar als het aan het kabinet ligt, gaat het er vanaf volgende week woensdag eindelijk van komen. Een deel van de horeca in deze regio is weinig enthousiast over de heropening. ,,Hoe kan ik mensen blij maken als ik zelf helemaal niet blij ben?”
Natuurlijk willen ze niets liever dan de mensen weer ontvangen met verse koffie, lekker eten, een glas wijn of een biertje van de tap. Maar volgens de Veluwse horeca is het met alle beperkingen die met de heropening op 28 april gepaard gaan, bijna niet te doen.
Niet rendabel
,,Als het kan, gaan we open. Ons team staat al maanden te trappelen, we hebben ons terrasmeubilair vernieuwd en er is nu ruimte voor 150 gasten. Maar als je me vraagt of het rendabel is om tussen 12.00 en 18.00 uur voor maximaal vijftig gasten open te zijn... Nee, echt niet’’, reageert Maarten Noijens uit Vaassen. Hij en zijn vrouw Desirée zijn eigenaar van restaurant Bij Maarten, gevestigd in het Koetshuis bij Kasteel Cannenburch. ,,Volgens de wetenschap kan het geen kwaad om buiten met elkaar te verkeren. Waarom dan toch weer die beperkingen?’’
‘To-go is aantrekkelijker’
In Deventer en de Achterhoek stuit met name het beperkte tijdstip dat de terrassen open mogen, van 12 tot 18 uur, ondernemers tegen de borst. ,,Misschien is verkoop to-go, zoals we nu kennen, wel aantrekkelijker.” Positieve geluiden zijn er ook: ,,Wij kunnen niet wachten.”
Eddy Kers van Bierencafé De Heks, in de Deventer binnenstad weet nog niet of hij zijn terras opent. ,,Ik twijfel nog. Maar ik vind het ook dat we naar onze bezoekers min of meer verplicht zijn open te gaan. We missen ze al zo lang.’’ Een to-go punt is volgens hem financieel gezien aantrekkelijker. ,,Maar to-go zullen ze wel niet meer toestaan.“ Kers weet wel wat er ‘gaat gebeuren na 18 uur’. ,,Dan gaan mensen naar de supermarkten, daar drank kopen en het met meer mensen aan de IJssel of thuis opdrinken. Dan kun je beter het terras langer open houden, dan reguleren we dat nog.”
Wat doen de weergoden?
Bij Hetty D’Andrea, Carine Wiersma en Pieter Blaauwhof, drie Zwolse horecabazen, is het ook niet alleen maar blijdschap dat de trom slaat. ,,Ik twijfel of ik wel open moet gaan.’’ Na het bericht dat terrassen vanaf 28 april weer gedeeltelijk open mogen, is de grote vraag voor Carine Wiersma, eigenaresse van Vito’s en Maxim’s op de Grote Markt, toch vooral: wat doen de weergoden? ,,Alleen het terras open is natuurlijk heel weersgevoelig. Komt het met bakken uit hemel, dan mogen de gasten niet naar binnen. Is het klaar.’’
En zo zijn er nog wel meer twijfels. ,,Komen mensen überhaupt, wat kan je verwachten? Gaan we met tijdsloten werken? En het personeel is ook wel een dingetje. Veel medewerkers zijn op non-actief gegaan hier, hebben iets anders gevonden. Het wordt trekken aan mensen.’’
Blij gemaakt met een dode mus
De vlag gaat ook nog niet uit bij Dennis Goossens nu de terrassen alleen in de middag open mogen. ,,We worden blij gemaakt met een dode mus. Door deze eerste versoepeling lopen we als ondernemers juist meer risico”, zegt de eigenaar van het Wapen van Ens en Restaurant Schokland.
Goossens beleefde de afgelopen dagen als een ritje in een achtbaan. Eerst waren er berichten dat alleen mensen uit hetzelfde huishouden samen op het terras mochten zitten. ,,Dan hadden we beter dicht kunnen blijven”, zegt Goossens. ,,Dat er nu ook twee mensen van buiten het huishouden bij mogen zitten scheelt wat, maar als ik eerlijk ben kunnen we nog niet heel veel.”
‘Totaal niet blij’
Een zoethoudertje. Zo voelt de aangekondigde terrasopening voor kroegbaas Rik Vinke uit Kampen. Om de horeca een beetje tegemoet te komen, als antwoord op de roep van burgemeesters. ,,Met openingstijden van twaalf tot zes. Maar daar ben ik totaal niet blij mee.’’
In Deventer besluit horecaman Serge Andrée de komende dagen wat te doen. ,,Het voelt nu alsof je een Ferrari krijgt en maximaal 25 kilometer per uur mag rijden. De vraag is of dat gaat werken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het is topdrukte bij de bakker, zelfs na de lockdowns: ‘Een beetje extra luxe’
Voor veel ondernemers waren de lockdowns zwarte bladzijden in hun bedrijfsleven. Terwijl de horeca, kledingzaken en cultuursector moesten zwoegen om hun zaak overeind te houden, kregen speciaalzaken juist alleen maar meer klandizie. Het aantal klanten zakt bij de meeste zaken inmiddels weer wat in, maar bij de bakker is het nog steeds drukker dan ooit. -
CHECK JOUW GEMEENTE
KAART | Opnieuw daling in besmettingen in Oost-Nederland, behalve in Flevoland
Opnieuw is er een daling merkbaar in de regio Oost-Nederland: er zijn 4341 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Gisteren waren dat er 5167. In twee veiligheidsregio’s is er een daling te zien ten opzichte van een etmaal eerder. Alleen in de veiligheidsregio Flevoland steeg het aantal nieuwe besmettingen. -
PREMIUMKAMPS DOET RECHT
Het ledikantje is nog heel, de auto toegetakeld
Ronald Kamps schrijft dagelijks over een rechtszaak uit de regio. Niet alleen over de opgelegde straf, ook over het verhaal erachter. Vandaag: vernielen van auto. -
PREMIUM
Alle Smaakmakers klaar? Presenteren maar! ‘Met zorg gedroogde tomaten’ en halloumi uit de IJsseldelta
Wat dacht je van (zon)gedroogde tomaten en halloumi uit de Koekoekspolder? Acht ondernemers uit de regio kregen de kans om ‘een streekproduct te ontwikkelen dat de wereld kan veroveren’. Ze kregen begeleiding van experts. En staan nu op het punt hun producten op de markt te brengen. -
PREMIUM
Anne-Jet uit Genemuiden kraamt ineens bij een gevluchte Oekraïense moeder
En zo stond Anne-Jet Harms, de twintigjarige kraamverzorgende uit Genemuiden, ineens aan het kraambed van een voor het oorlogsgeweld in Oekraïne gevluchte vrouw. Na de geboorte van baby Andrey, met een keizersnede in Isala Zwolle, verleende Anne-Jet vijf dagen kraamzorg. ,,Heel bijzonder en enorm dankbaar om zoiets te kunnen doen, al was de taal nog wel een dingetje. Maar met Engelse woorden en de app SayHi Translate kwamen we er wel uit.’’
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerHenk 123456