Exclusief

Het beste van De Stentor

In DS+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Gerrit uit Steenwijk haalt bier tijdens Dicky Woodstock Popfestival (tot en met zaterdag) in Steenwijkerwold. Hij vindt het plan voor maximaal twee bier onzin. © Wilbert Bijzitter

Horeca wil meter bier niet kwijt

Organisatoren van evenementen in deze regio moeten hard lachen om het voorstel om bezoekers voortaan niet meer dan twee drankjes tegelijk te geven aan de bar. Het invloedrijke Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) wil dat om drankmisbruik onder jongeren tegen te gaan. ,,Hoe halen ze het in hun kop?"

Henk Kranendonk van het Dicky Woodstock Popfestival in Steenwijkerwold kan maar één woord verzinnen als reactie op het anti-drankplan van STAP: ,,Lariekoek." De organisator van het festival, dat gisteren begon, doet geen moeite om zijn ongenoegen te verbergen en noemt het voorstel ronduit belachelijk.

,,Laat ze werk maken van alcoholgebruik door jongeren waar geen toezicht op is, zoals in de drankketen. Wij doen allemachtig veel om ervoor te zorgen dat het niet de spuigaten uitloopt. We hebben controleurs en die trekken jongeren die te veel alcohol drinken aan hun jasje. We roepen ze ter verantwoording.''

Alcoholische drankjes

Organisatoren van grote evenementen in deze regio reageren vol afschuw op het voorstel van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid om bezoekers voortaan nog maar twee alcoholische drankjes per keer mee te geven aan de bar. Ze noemen het de doodsteek voor veel festivals en bovendien praktisch onuitvoerbaar.

,,Als dit plan wordt doorgevoerd kunnen veel evenementen worden opgedoekt", stelt Cor ten Barge van de Nationale Bokbierdag, dat jaarlijks in oktober zo'n 100.000 bierliefhebbers naar de Zutphense binnenstad lokt. ,,Ik moet hier eigenlijk heel hard om lachen; is dit een serieus plan?"

Nachtmerrie

Quote

Het wordt een logistieke nachtmerrie

Cor ten Barge

Nog los van de fikse omzetderving die sowieso al een bom legt onder de begroting van menig evenement is het STAP-plan volgens Ten Barge in de praktijk onuitvoerbaar. ,,Het wordt een logistieke nachtmerrie. Nu haalt één persoon meestal zes tot acht drankjes tegelijk, zodat zijn groepje weer even voorzien is. Als je maar twee drankjes per persoon mag bestellen, wordt het vier, vijf keer drukker aan de bar. Je hebt dan grotere bars nodig en fors meer personeel, dat ook weer betaald moet worden. Het is een onhaalbaar voorstel. Ik vraag me af hoe ze het in de kop halen?" Ook bij het Sallands oogstfeest Stöppelhaene in Raalte halen ze de schouders op. Organisator Paul Wittenhorst noemt de maatregel 'weinig realistisch'. Tegelijkertijd ziet hij wel het belang van het terugdringen van alcoholmisbruik onder jongeren. Daarom controleert Stöppelhaene streng op het festivalterrein.

Beleid

Dat gebeurt in samenspraak met gemeente en politie en werpt volgens Wittenhorst zeker vruchten af. ,,Wij voeren een lik op stuk beleid. Toezichthouders controleren of jongeren zich tegoed doen aan drank. Als we zien dat het mis dreigt te gaan, worden ze van het terrein gehaald en eventueel aan de politie overgedragen. Dat heeft de afgelopen jaren goed gewerkt."

Bij organisator Eric-Jan Westen van het Drakenbootfestival in Apeldoorn klapperen de oren als hij vanaf zijn vakantieadres hoort over het voorstel van STAP. ,,Dat meen je niet? Als dit wordt ingevoerd, kunnen we er wel mee stoppen."

Omzet

Waarom? ,,Heel simpel, de drankomzet is cruciaal om het evenement in de benen te houden. Wij betalen er onze artiesten van, de theatervoorstellingen voor de kinderen - noem maar op. Als de drankomzet keldert, kunnen we minder organiseren en blijft er een minder aantrekkelijk festival over waar minder mensen naartoe zullen komen."

Ook Westen beseft dat maatregelen om drankmisbruik door jongeren tegen te gaan nodig zijn. Het Drakenbootfestival werkt daarom met polsbandjes voor 18+'ers. ,,Onder de achttien krijg je geen alcohol van ons, dat werkt prima", zegt Westen. ,,Laten we er in Nederland voor waken dat we niet doorslaan met allerlei maatregelen om drankmisbruik tegen te gaan."