Volledig scherm
De hotelpiraten © screenshot@tubantia

‘Hotelpiraten’ Jan en Jolanda gaan vier en drie jaar de cel in

‘Hotelpiraten’ Jan V. en Jolanda H. moeten vier en drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Assen bepaald. De straffen voor het duo van 63 en 54 jaar zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie.

De twee lichtten tussen augustus 2017 en augustus 2018 ruim twintig hotels en bed & breakfasts en zo’n veertig particulieren op, onder andere in Meppel en Ommen. Ze logeerden volgens de rechtbank bewust in horecagelenheden waar ze niet vooraf hoefden te betalen. Nadat ze er een aantal nachten, vaak onder valse namen, hadden geslapen, gingen ze ervandoor zonder te betalen.

Zo zwierven ze van het ene hotel naar het anderen. Soms stalen ze ook geleende fietsen om verder te reizen, maar vaak reisden ze met de bus. Ze hadden geen geld, dat was ook de reden dat ze in 2017 uit hun huis in Bovensmilde werden gezet: ze konden hun schulden niet meer betalen.

Kerkgangers

In het jaar dat ze door Nederland trokken, lichtten ze ook veel particulieren op, vooral kerkgangers. Ze hingen zielige verhalen op of V. deed zich voor als een oud-militair om het vertrouwen te winnen. Zo praatten ze geld los. Ze beloofden telkens weer dat ze het zouden terugbetalen, maar vertrokken steeds met de noorderzon.

“Ze maakten bewust misbruik van het vertrouwen en de goedwillendheid van mensen”, aldus de rechtbank, die de werkwijze van het stel omschreef als ‘geraffineerd’.

Sommige mensen leenden ze een paar honderd euro. Enkele horecaondernemingen gingen voor een paar duizend euro het schip in. Tijdens de rechtszaak twee weken geleden toonden V. en H. berouw. V. is al acht keer eerder veroordeeld voor oplichting, maar beloofde nu echt zijn leven te gaan beteren. De twee stapten uiteindelijk zelf naar de politie.

In totaal moet het duo van de rechtbank zo’n 16.000 euro schadevergoeding betalen aan zo’n veertig gedupeerden.

  1. Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart
    PREMIUM
    kaart

    Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart

    Hoe welkom ben je als homo in de kerk? Dat kun je voor 426 geloofsgemeenschappen in Nederland al checken op de website Wijdekerk.nl. Mede-oprichter en voorzitter van deze stichting is Miranda Terpstra-van de Kerk uit Warnsveld. Zij was genomineerd voor de Jos Brink Innovatieprijs die gisteren door minister Van Engelshoven (Emancipatie) werd uitgereikt. ,,Ik hoop dat kerken hun excuses gaan aanbieden.’’