Nieuwe huizen. Zijn ze vooral welkom in de Randstad of in het oosten van het land?
Volledig scherm
PREMIUM
Nieuwe huizen. Zijn ze vooral welkom in de Randstad of in het oosten van het land? © ANP

Huizen bouwen in Oost-Nederland in plaats van de Randstad: is dat echt goedkoper en beter?

DOMINIQUE DOET NAVRAAGDataverslaggever Dominique Voss zoekt de feiten achter beweringen en getallen. Deze week: gedeputeerden Peter Kerris (PvdA) van Gelderland en Monique ten Haaf (VVD) van Overijssel stellen dat er beter in Oost-Nederland huizen kunnen worden gebouwd dan in de Randstad. Maar klopt dat wel?

5 reacties

 • Arnoud Leerling

  2 jaar geleden
  Beste Dominique, je laat een belangrijke factor buiten beschouwing: de bodem. Deltares deed onlangs (in haar rapport 'Op Waterbasis') een pleidooi om onze woningbouw te verschuiven van 'Randstad naar Zandstad'. De bodem in de Randstad verzakt. Daardoor worden de kosten van droge voeten steeds hoger. Reden genoeg deze kosten ook te verrekenen in een vergelijking tussen Randstad en (wat ik noem) Buitenstad.
 • Christiaan Jurjens

  2 jaar geleden
  Ik heb in Hilversum Almere en Zandvoort gewoont ik woon nu in Hardenberg ik merk dat het in Overijssel de helft goedkoper is de rest van het geld kan mooi op mijn spaar rekening ik ben een trotse inwoner van Hardenberg
 • K. van Venen

  2 jaar geleden
  De mensen die hier naar het oosten verhuizen voor de rust en ruimte die blijven wel in het westen werken. Wegen slippen dicht en wij zitten er hier niet op te wachten al die randstedelingen. Compleet amder volk.
 • Harm Platz

  2 jaar geleden
  Falend beleid van de overheid. Steeds meer stimulatie van groei centra en leeg loop van oost en noord Nederland. Meer kilometers woon werk verkeer.
 • J. Ruth

  2 jaar geleden
  Je kunt je hooguit afvragen of de mensen in het oosten wel zo blij zijn met randstedelingen. Nog afgezien van dat in het oosten de woningnood ook hoog is... Willen wij wel een randstad-kolonie worden?